Nu toate tipurile de paste sunt la fel
Ingredientele din care sunt facute pastele fac diferenta. In mod normal, pastele pe care le consumam sunt facute din faina de grau normala. Este aceeasi pe care o gasim in painea alba, precum si in produsele de patiserie, fie ca vorbim de covrigi, croissante sau biscuiti.

Faina se face din boabele de grau, care sunt compuse din trei straturi: tarata (invelisul), germenele (embrionul) si endospermul (corpul fainos al bobului).

O faina care foloseste toate cele trei parti ale graului este cunoscuta drept “integrala” si contine toti nutrientii gasiti in tarata, germeni si endosperm.

Faina alba, pe de alta parte, cea pe care o gasesti pe rafturile magazinelor, este facuta doar din endosperm (corpul fainos al bobului). Nutrientii, in special proteinele, pe care taratele si germenii le contin, sunt aruncati, motiv pentru care faina alba devina un ingredient bazat doar pe carbohidrati, dintre care cei mai multi sunt nesanatosi: acestia nu fac altceva decat sa creasca nivelul de zahar din sange, producand astfel grasimi. Asadar, pastele simple din faina alba sunt doar o sursa de carbohidrati pe care, daca o consumi zilnic, te ingrasi garantat.

Pastele din grau dur

Cu toate acestea, chiar daca sunt considerate nesanatoase, este bizar cum italienii mananca paste zi de zi si totusi au o sanatate de fier. Secretul consta in ingredientul principal al pastelor italiene: faina de grau dur.

Pastele din faina de grau dur se digera mai lent, alimenteaza muschii cu combustibil (inima, creierul), sunt mai nutritive datorita continutului mare de proteine si incarca corpul cu energie, datorita carbohidratilor complecsi continuti.

Dr. David Jenkins, unul dintre medicii care au dezvoltat conceptul de Index Glicemic, sustine ca produsele ce contin carbohidratii cu absorbtie lenta, cum este cazul pastelor din grau dur, au un efect benefic imens: pot sa previna diabetul.

Cat despre ingrasare, cand vine vorba de produsele din faina de grau dur, acestea nu doar ca nu aduc kilograme in plus, dar ajuta chiar si la mentinerea unei greutati sanatoase si a unui nivelul optim de zahar in sange.