INGREDIENTE pentru 16 portii (o tava 30cm-45cm):
Pentru FOI:

  • 5 oua
  • 150 gr zahar
  • 90 gr faina
  • 50 gr nuca macinata
  • ½ plic praf de copt
  • Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 150 gr zahar tos
  • 80 gr amidon alimentar
  • 500 ml lapte
  • 1 baton vanilie
  • 250 gr unt 80% grasime

Pentru “uns” foile:

  • 200 gr zahar caramelizat
  • Pentru ornat:
  • 50 gr zahar pudra

Mod de preparare:
Pasul 1:
Se scot toate ingredientele din frigider/camara. Cand au ajuns la temperatura camerei ne apucam de treaba. Pornim cuptorul si ii fixam temperatura la 180 grade Celsius (daca e electric) sau 200 grade Celsius (daca e un cuptor de aragaz obisnuit pe gaz).

Pasul 2:
Incepem cu foile. Se bat albusurile tare cu mixerul. Apoi, adaugam zaharul “in ploaie”. Continuam mixarea inca 10 minute. Adaugam galbenusurile pe rand amestecand usor pana la incorporare. Apoi, adaugam usor nuca si faina in care s-a incorporat praful de copt. Compozitia se imparte in trei parti egale. Se coc trei foi pe dosul tavii tapetate cu unt.

Pasul 3:
Trecem la crema. Laptele se incalzeste putin (nu se da in clocot) apoi adaugam semintele de vanilie si acoperim cratita ca sa se infuzeze bine. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul (pana isi dubleaza volumul) , adaugam amidonul alimentar iar in momentul in care se raceste laptele infuzat il adaugam putin cate putin pana obtinem o compozitie omogena. Punem compozitia la fiert (la foc mic) amestecand continuu cu un tel para. Dupa ce a dat in clocot se ia de pe foc si se lasa la rece.

Pasul 4:
Untul il mixam pana devine spumos. Atunci cand crema de mai sus s-a racit o adaugam usor in spuma de unt amestecand continuu.

Pasul 5:
Caramelizam cele 200 de gr de zahar. Apoi, il intindem rapid pe cele trei foi.

Pasul 6:
Se umplu foile dupa cum urmeaza: foaie, crema, foaie, crema, foaie.

Pasul 7:
Deasupra pudram zaharul praf.

Timp de pregatire: 15 min
Timp de gatire: 90 min


Elena Lasconi este castigatoarea MasterChef - Proba Celebritatii. O poti urmari si pe blogul personal, elenalasconi.ro.