Conform noului ghid, intitulat "La Liste", restaurantul din Elvetia este urmat pe locul al doilea de restaurantul Per Se din New York al bucatarului Thomas Keller si pe locul al treilea de restaurantul Kyo Aji din Tokyo, al bucatarului Kenichiro Nishi.

In realizarea acestui clasament frantuzesc s-a folosit un algoritm numit Ciacco, porecla prietenului mancacios al lui Dante din "Infernul", inventat de Antoine Ribaut, arhitect franco-american de sisteme informatice. El a folosit date din surse care au inclus 200 de ghiduri alimentare din 92 de tari, cum ar fi Michelin, Gault & Millau si Zagat, si recenzii de pe site-uri precum TripAdvisor si OpenTable, relateaza The New York Times.

Un comitet de experti, printre care Jean-Robert Pitte, istoric si geograf francez in domeniul vinurilor si alimentelor, si jurnalistul german specializat in stiri din acest domeniu Jörg Zipprick, a definit criteriile, intre care calitatea produselor alimentare, ambianta, listele de vinuri si bauturi spirtoase si serviciile.

"La Liste" include restaurante din 48 de tari, dintre care 126 din Japonia, 118 din Franta, 101 din Statele Unite, 69 din China, in timp ce Spania, Germania si Italia au fiecare peste 50 de locatii in acest top.

Ghidul a fost prezentat oficial la 17 decembrie la sediul Ministerului francez de Externe. Costul initiativei, pusa in aplicare sub conducerea Quai d'Orsay (MAE francez), a fost asigurat de sponsori - aproximativ 300.000 de euro.

"Acest clasament confirma excelenta restaurantelor noastre si a bucatarilor nostri", a subliniat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, responsabil si de turism, intr-un mesaj video transmis in timpul ceremoniei.

El a salutat "metoda transparenta, unica, de incredere" a acestui top care permite evitarea criticilor aduse anumitor clasamente internationale existente, "a caror obiectivitate este, uneori, pusa la indoiala", conform AFP.

"Obiectivitatea in acest domeniu nu poate fi decat favorabila gastronomiei franceze, al carei loc in unele clasamente nu ii reflecta intotdeauna meritul", a continuat el, intr-o aluzie la '50 Best", al carui top 10 nu include niciun restaurant francez.

In primele zece locuri din "La Liste" figureaza patru restaurante ale unor chefi francezi - Guy Savoy, Paris; La Maison Troisgros, Roanne, France; Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, France si Joël Robuchon, Yebisu Garden Place, Japan.