Se mananca uleiul de cocos?
Uleiul de cocos poate fi considerat atat un inlocuitor pentru unt, cat si pentru multele uleiuri vegetale cu care sunteti obisnuiti. De ce? Pentru ca pana la temperatura de 25 de grade Celsius este in stare solida si are  consistenta untului, iar peste aceasta temperatura devine lichid, fara sa sufere modificari ale superproprietatilor lui. O varianta excelenta de a-l servi, care noua ni se pare mie cea mai simpla, si pe care cei care ne-au vizitat la Veg Fest anul asta au cunoscut-o, este de a-l intinde pe o felie de paine. Se poate servi apoi cu putin gem, cu miere, cu un varf de sare, sau chiar asa, simplu. Noi am incercat si varianta indrazneata de ulei de cocos intins pe paine integrala si presarat cu putin busioc sau cimbru proaspat cules din gradina Republicii BIO si a placut foarte mult tuturor celor care l-au incercat.

In acelasi timp, uleiul de cocos este ideal pentru prepararea termica a alimentelor deoarece are un punct de ardere ridicat (180 de grade Celsius). Punctul de ardere, sau de fum, este temperatura de la care incepe sa degaje fum si sa genereze compusi toxici, nocivi pentru organism.

Uleiul de cocos nu are un gust pregnant, iar aroma lui delicata este potrivita pentru orice tip de preparat, fie dulce, fie sarat.

Este o grasime sanatoasa, de mare ajutor in diete
Uleiul de cocos este o sursa de grasimi sanatoase saturate si un inlocuitor ideal al uleiurilor procesate. Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale, motiv pentru care este recomandat si in diete.

Acizii grasi din uleiul de cocos influenteaza apetitul, adica grabesc senzatia de satietate, asa incat veti manca mai putin, iar asta ajuta la o pierdere treptata in greutate, in mod sanatos. Conform unui studiu, consumul zilnic al unei cantitati de 30ml (echivalentul a doua linguri) de ulei de cocos conduce la reducerea semnificativa a inesteticilor colacei de grasime din zona abdomenului care, dupa cum se stie, sunt cel mai greu de dat jos, chiar si atunci cand faceti sport in mod regulat.

Uleiul de cocos intareste imunitatea
Uleiul de cocos este o sursa extraordinara de polifenoli si antioxidanti naturali, vitaminele A, C si E, vitamina K, fier si calciu, cunoscuti ca aliati ai sistemului imunitar si ai unei sanatati de fier.
Este usor de digerat si ajuta la asimilarea vitaminelor, mineralelor si aminoacizilor. In plus, are in compozitie acid lauric, un acid gras care are abilitatea de a distruge o serie de virusuri si bacterii, protejand organismul de infectii. Acest acid se regaseste si in laptele matern. Stim cu totii proprietatile acestuia, doar el ne-a sustinut in prima si cea mai importanta parte a vietii.

Atentie. Exista multe tipuri de ulei de cocos: extravirgin,  presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice potential nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor de cocos si in care se regasesc adesea grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate. Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, e obtinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate si este, prin urmare, cel mai sanatos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietatile sale extraordinare se pastreaza nemodificate.

Mai multe informatii despre uleiul de cocos, despre beneficiile lui, despre cum se foloseste, povestea lui si multe retete culinare si cosmetice gasiti pe cocosbio.ro.

Republica BIO a creat, dupa lungi cautari si testari, propria marca de ulei de cocos extravirgin, presat la rece, certificat ecologic, produs in Sri Lanka in ferme ecologice. Il gasiti la un pret bun, in magazinul online RepublicaBIO.ro.

Sursa articol: Republicabio.ro