Bicarbonatul de sodiu

Secretul din spatele lui este ca atunci cand combini bicarbonat de sodiu cu un ingredient umed sau acid (iaurt, ciocolata, lapte batut, miere) are loc o reactie chimica prin care se formeaza niste bule de dioxid de carbon, care se maresc la temperaturile ridicate din cuptor si duc la cresterea prajiturilor. Reactia are loc imediat ce combini ingredientnele, asa ca prajiturile care au nevoie de bicarbonat de sodiu in reteta trebuie coapte cat mai repede, altfel nu vor creste frumos.

Praful de copt

Praful de copt are in compozitia lui bicarbonat de sodiu, dar si un agent acid si unul uscat, cum este amidonul. Praful de copt actioneaza dupa ce ajunge la temperatura cuptorului cand elibereaza dioxidul de carbon.

Cei doi agenti de crestere sunt folositi in functie de restul ingredientelor din retete. Bicarbonatul de sodiu este o baza si are un gust amar, de aceea are nevoie e un ingredient acid care sa il contrabalanseze. De obicei, este folosit iaurtul sau laptele batut. In schimb, praful de copt are si un ingredient bazic si unul acid, de aceea gutul sau este neutru si este mai potivit in combinatie cu laptele. Din acelasi motiv este mai usor de folosit in retetele de prajituri.

Cum inlocuiesti bicarbonatul de sodiu si praful de copt in retete?

Praful de copt poate inlocui bicarbonatul de sodiu intr-o reteta, dar substitutia nu merge si in sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesara pentru a lucra de unul singur si a creste prajitura.

Cum verifici daca produse sunt bune?

Si praful de copt, si bicarbonatul de sodiu isi pierd proprietatile in timp, iar daca au expirat iti vor distruge desertul. Le poti testa inainte daca vrei sa afli cat de bune sunt.

Amesteca 1 lingurita de praf de copt cu 80ml apa fierbinte. Daca praful de copt este bun, atunci reactia va aparea imediat si la suprafata se vor forma o multime de bule.

Testeaza eficienta bicarbonatului picurand peste 1 lingurita de bicarbonat o cantitate mica 3-4 picaturi de otet sau suc de lamaie. Daca ingredientul este bun, ar trebui sa se formeze imediat o spuma si bule de aer.