Abia cand am rascolit internetul si cartile de retete luate de prin alte tari mi-am dat seama ca drojdia asta nu e atat de simpla. Americanii au, de pilda, active yeast, instant yeast, rapid rise yeast…fara echivalari pentru toate in magazinele noastre. Brusc, sa aleg drojdia potrivita poate deveni cea mai complicata parte din reteta. Intre timp, am mai incercat si am descoperit ca:

1. Se gaseste si la noi drojdie uscata instant (instant yeast) cu granule foarte fine, dar e mai potrivita pentru masinile de facut paine decat pentru framantatul traditional, pentru ca se dizolva foarte repede.

2. Drojdia uscata activa
(active yeast) e bine sa fie pusa in apa calduta la inmuiat inainte sa o combini cu restul ingredientelor. (Pe incercate: daca te grabesti, poti sa aplici varianta: “pusa direct in faina”. Nu schimba cu nimic rezultatul.)

3. Cubuletul de drojdie proaspata e potrivit cat sa isi faca treaba cu aprox. 500g faina ( in functie de reteta). Daca esti brutar amator, nu iti cumpara cuburi de 500g. Drojdia proaspata se strica repede (nu rezista mai mult de o saptamana in frigider).

4. Daca nu ai decat drojdie proaspata si reteta cere drojdie uscata, dubleaza cantitatea, faramiteaza-o si las-o sa se dizolve in lichidul pe care il ai in reteta (apa, lapte)

Mai multa sau mai putina drojdie? … depinde de ce rezultate vrei sa obtii. Cantitatea de drojdie dintr-o reteta are un rol important in cat de repede si cat de mult va creste aluatul. Daca nu exagerezi cu drojdia ( in ideea ca va creste mai repede), vei avea toate sansele sa obtii un aluat perfect, suficient de puternic pentru a naste o paine pufoasa.

Cu cat pui mai mult drojdie cu atat va elibera mai mult dioxid de carbon, alcool si acizi organici, ce vor slabi legaturile “muncite” de gluten. Aluatul va fi mai poros, mai pufos, dar nu va creste decat in bol. In cuptor vei avea o prabusire.  So…mai bine mai putina drojdie si mai multa rabdare. Daca esti incepator, porneste cu 1 lingurita de drojdie activa pentru 400-500g  faina si lasa aluatul la dospit peste noapte, intr-o camera mai degraba racoroasa decat calda.

Pe Alina Barbu o gasesti cu mai multe sfaturi si idei de gatit pe Ciocolatasivanilie.ro. De asemenea, ii poti incerca retetele de la rubricile: “Testat de foodstory” si "Lectia de Gatit" de pe Foodstory.ro.

Tags: drojdie, aluat, tarta