1.Copiii si animalele de companie nu au ce cauta in bucatarie

Nu numai ca pot sa iti distraga atentia, dar se pot rani, arde sau lovi intr-o clipa, fara sa bagi de seama. Daca vrei sa ii inveti pe cei mici sa te ajute in bucatarie, incepe cu lucruri si retete simple care nu presupun folosirea cutitului, a surselor de foc sau a electrocasnicelor periculoase. Si mai important e sa nu tii un copil in brate in timp ce gatesti si sa ii inveti pe cei mici ca bucataria nu e un loc de joaca.

2. Echipament minim de protectie

Nu spunem ca trebuie sa iti cumperi unul profesionist, dar macar minimul de masuri de protectie poti sa il iei. Asta inseamna ca nu trebuie sa fii descult atunci cand gatesti si nici sa porti haine largi. Asta te va feri de arsuri daca din intamplare scapi ceva fierbinte, iar hainele potrivite cu maneci stramte si fara fibre sintetice sunt mai ferite sa ia foc cand te afli in proajma aragazului.

3. Nu te grabi

Acesta e cel mai scurt pas spre o accidentare. Nu taia in graba cu cutitul si nu muta in graba oale si tigai fierbinti dintr-un loc in altul, daca nu esti un profesionist cu experienta. Mai bine termini masa mai tarziu cu zece minute decat sa ajungi la doctor.

4. Manusile de protectie sa fie la indemna

Cumpara-ti mai multe perechi si foloseste-le ori de cate ori maneverezi recipiente fierbinti. Un prosop nu iti va proteja mainile la fel de bine. Si, foarte important, nu folosi manusile daca sunt umede. Tesatura umeda e un bun conductor pentru caldura.

5. Invata cum sa folosesti corect cutitele

Tehnicile de taiere sau tocare a ingredientelor nu sunt dificile, dar cer practica si experienta ca sa le faci rapid si ca la carte. In plus, tine cutitele bine ascutite, pentru ca un cutit prost poate fi mai periculos decat unul bun. Daca lama nu este ascutita, riscul e mai mare sa alunece si sa te taie.

Citeste si: Cum sa tai corect ceapa 

6.Curata imediat orice lichid varsat

Asta va preveni multe accidente stupide ce pot avea loc in bucatarie. Apa si mai ales uleiul pot fi un pericol daca raman pe gresia din bucatarie pentru ca suprafata va deveni alunecoasa. Fa-ti timp sa stergi imediat locul pentru a indeparta pericolul.

7. Cunoaste-ti limitele

Nu ridica oale cu apa clocotita, tavi sau alte recipiente cu lichid fierbinte daca stii ca iti depasesc puterile. Mai bine ceri ajutor daca stii ca nu te descurci, ca sa nu risti un accident grav.