Fructele si legumele nu se inteleg asa de bine. Unul dintre motive este ca fructele elimina etilena, care actioneaza ca un agent de coacere, accelerand astfel deteriorarea celorlalte alimente. Legumele au nevoie sa respire.

Usturoiul
Depoziteaza-l la temperatura camerei intr-un container deschis, astfel incat aerul sa circule liber. Nu il curata de invelisul superior pana nu ai nevoie de el. De stiut: este in regula sa-l depozitezi langa ceapa.

Ceapa
Cel mai bine este sa o atarni undeva la temperatura camerei. Daca nu ai spatiu, o poti depozita pur si simplu alaturi de usturoi, intr-un sertar bine aerisit. Doar sa o tii departe de cartofi. Si inca ceva: nu o pune la frigider niciodata – temperatura rece si umezeala o inmoaie si ii strica gustul.

Cartofii
Tine-i la racoare si la intuneric, insa nu-i pune sub nicio forma la frigider. Umezeala face ca amidonul continut sa se transforme in zaharuri, iar asta le stirca gustul si textura. Tine-i intr-o punga de hartie sau intr-o lada bine aerisita. De asemenea, tine-i cat mai departe de ceapa sau fructe care emit etilena.

Sparanghel
Daca nu ai cum sa-l gatesti imediat ce l-ai cumparat, pune-l la frigider, in picioare intr-un borcan, cu radacinile in apa, cu varfurile acoperite lejer intr-o punga de plastic. Va rezista pana la o saptamana in stare perfecta. Daca apa devine neclara, schimb-o.

Morcovii
Mai intai, taie-le capetele verzi deoarece acestea absorb toate sucurile continute. Apoi, pune-i la frigider fara sa-i cureti de coaja. Rezista pana la doua saptamani.

Varza de Bruxelles
Rezista mai bine daca cumperi mugurii cu tot cu tulpina si ii tii in apa. Daca nu ai cum insa, pune varza de Bruxelles la frigider, fara sa o speli inainte, in sertarul pentru legume. Inlatura frunzele superioare inainte sa o prepari.

Castravetii
Nu le place deloc frigul, asa ca evita sa ii depozitezi la frigider mai mult de trei zile. De asemenea, evita sa ii depozitezi langa banane, pepene sau rosii, fructe care elimina etilena.

Telina verde
Ca sa se mentina frageda, pune-o la frigider invelita intr-o folie de aluminiu, nu de plastic.

Rosiile
La frigider sau in dulap? Raspunsul corect este... cat mai departe de frigider. Temperaturile scazute le inmoaie si le distrug gustul.

Bananele
Nu le tine in buchet daca vrei sa reziste mai mult. Daca sunt suficient de coapte, pune-le la frigider ca sa le stopezi procesul de coacere.