Poate ca branza tanara este energica si laptoasa, dar rafinametul se obtine in timp. Desi cu cat inainteaza in varsta isi pierde din umiditate si se contracta, branza maturata compenseaza prin proteine, grasimi benefice si un gust mai intens. Iar cand procesul de maturare se intampla intr-un loc atat de special precum Salina Praid, gustul capata un caracter aparte.

Tocmai datorita experientei acumulate in tihna, la racoarea si aerul curat din salina, Branza Praid – atent produsa de Hochland – dobandeste arome specifice, care iti ofera o senzatie de satietate impaturita in savoare.

Cand va turnati un pahar de vin rosu nu uitati sa-i faceti cunostinta cu aceasta branza rafinata – o gasiti la raft  la 200 de grame in varianta natur sau alintatat cu vin, sau cantitati mai mari la vitrina asistata. Fiind o branza modelata de trecerea timpului, se va imprieteni cu sortimente de vin la fel de mature si complexe.

Vinuri recomandate pentru branza maturata

Pe langa aceste aspecte, textura, caracterul salin, aciditatea si dulceata vinului sunt criterii pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand le asociati. De aceea, vinurile rosii vor forma simbioza perfecta cu branza maturata, datorita taninilor care vor alege sa socializeze cu proteinele si grasimea.

Nu ezitati sa incercati si vinurile dulci, aroma lor echilibrand gustul sarat al branzei. De asemenea, o branza maturata are nevoie de un vin cu nuante de fructe, migdale sau fructe confiate. Luand fiecare caz particular, sunt recomandate urmatoarele vinuri: Bordeaux, Riesling dulce, Burgundia (rosu), Carbernet Sauvignon, Madeira, Barolo sau Barbaresco.

Miere, fructe si dulceata

Daca vreti sa amplificati si mai mult gustul nobil al Branzei Praid, atunci trebuie sa incercati combinatia cu gem, miere sau dulceata. Cele mai indicate alegeri sunt: dulceata de coacaze negre, gem/dulceata de gogonele, mierea de castane, mierea de eucalipt sau parfumata miere de lavanda. O alta asociere de minune este cea cu marmelada de portocale.

O branza maturata merge foarte bine si cu fructe: mere, prune, pere, struguri, smochine sau capsuni. Iar in privinta celor confiate, puteti testa caisele sau merisoarele. La fel de bine, nucile, caju sau migdalele va vor trimite papilele gustative in vacanta.

Nu uitati, insa: branza maturata trebuie sa fie respectata. Ofera-i locul pe farfuria ta.