Meniul evenimentului ce a avut loc la restaurantul Loft din Capitala a inclus terina de foie gras cu dulceata de gutui, bibilica gatita intr-o maniera specifica gastronomiei franceze, branza brie cu trufe negre si tarta cu afine la desert. Vinul a fost selectat din colectia semnata de celebrul chef Paul Bocuse.

Chef Samuel Le Torriellec, cel care a realizat meniul pentru "La Grande Tablee", a declarat pentru AGERPRES ca a dorit sa imbine stilul de gatit frantuzesc si gusturile familiare clientilor romani.

"Meniul pentru aceasta seara este ceea ce imi place mie, pentru ca aceasta este mancarea traditionala pe care o avem in Franta. Uneori mancarea traditionala este cea care este cel mai greu de preparat", a spus acesta.

"Avem terina de ficat de rata cu dulceata de gutui. Oamenilor le plac gutuile aici. Gatesc ficatul de rata in stilul francez, dar cu aromele la care se asteapta clientii romani. Apoi urmeaza bibilica, tot un preparat traditional de care oamenii au uitat oarecum, dar care este foarte bun", a spus el.

Samuel Le Torriellec a marturisit ca in Romania a invatat sa gateasca pentru grupuri mari de oameni si sa se adapteze la gusturile clientilor. "Pentru mine acesta este succesul. Exista oameni care vin din afara si uneori unii sunt putin aroganti, dar, daca vrei sa ai succes in Romania, trebuie sa iti adaptezi tehnica la client", a explicat chef Samuel le Torriellec.

"Poate parea ciudat, dar (in Romania - n.r.) am invatat sa fiu relaxat. In Franta, exista un sigur meniu, pe care oamenii nu se gandesc sa il schimbe, dar in Romania clientii vor sa schimbe meniul, vor mereu altceva", a adaugat chef-ul, care a marturisit ca felul sau de mancare preferat, din gastronomia romana, este salata de vinete.

Chef Frederic Jaunault, care a fost distins cu titlul de "Meilleur Ouvrier de France" (MOF), a fost, de asemenea, prezent la eveniment si va sustine, in noiembrie, un masterclass pentru chefii locali, in cadrul evenimentului "Sarbatoarea Gustului". Campion al Frantei si al Europei la sculptura in fructe si legume, acesta a marturisit ca a mers si la Bucuresti intr-o piata, unde a descoperit produse ce i-au amintit de copilarie.

Mancarea are legatura cu prietenia, cu convivialitatea. In ziua de azi sunt putin trist ca oamenii merg in restaurante care se numesc 'fast food' . Cand vrei sa mananci bine, nu mananci repede", a declarat Frederic Jaunault pentru AGERPRES.

Lansarea bonetei de bucatar

Tot in cadrul cinei a avut loc si lansarea Bonetei de Bucatar Sarbatoarea Gustului, boneta de colectie ce este oferita tuturor celor care participa in cadrul festivalului. Boneta de bucatar in aceasata editie poarta semnaturile celor mai prestigiosi Chefi care conduc bucatariile Presedintiilor si Caselor Regale din lumea intreaga, precum:

Fabrizio Boca - Chef la Palatul Quirinal - Presedintia Italiei
Guillaume Gomez - Chef la Palatul Elysée - Presedintia Frantei
Cristeta Comerford - Chef la Casa Alba - Presedintia USA
Ulrich Kerz - Chef la Cancelaria Primului Ministru al Germaniei
Christian Garcia - Chef al Printului Albert al II-lea de Monaco
Shalom Kadosh - Chef  la Cancelaria Primului Ministru al Israelului
Mark Flanagan - Royal Chef la Majestatea Sa Regina Angliei
Tim Wasylko - Chef la Cancelaria Primului Ministru al Canadei
Jesper Vollmer - Chef al Majestati Sale Regina Margareta a II-a a Danemarcei
Franck Panier - Chef la Majestatea Sa Mare Duce de Luxemburg
Hilton Little - Chef la Presedintia Republicii Africa de Sud
Ingimar Ingimarsson - Chef la Presedintia Islandei
Machindra Kasture - Chef la Presedintia Republicii India
Kent Arnon Masanglong - Chef la Palatul Regal al Tailandei
Taigo Lepik - Chef la Presedintia Republicii Estonia
David Destinoble - Chef la Cancelaria Primului Ministru al Republicii Haiti
Toti acestti Chefi fac parte din Club des Chefs des Chefs - www.chefs-des-chefs.com



Sarbatoarea Gustului, un festival care educa gusturile de la cel mai mic la cel mai mare

Daniel Dobre, partener fondator al manifestarii, a amintit ca obiectele reprezentative ale "Sarbatorii Gustului" sunt Boneta de Bucatar semnata de chefi celebri si o farfurie de portelan realizata de designerul Alina Alecu. Boneta de bucatar de anul acesta este semnata si de Fabrizio Boca - chef la Presedintia Italiei.

"Sarbatoarea Gustului" 2015 aduce in atentia publicului 16 chefi prestigiosi care conduc bucatariile caselor regale si presedintiilor din lumea intreaga. Acestia au semnat Boneta de Bucatar, ce va fi daruita tuturor celor care vor lua parte la evenimentele din cadrul Sarbatorii Gustului, manifestare desfasurata pe parcursul a doua luni de zile.

Incepand cu aceasta editie, "Sarbatoarea Gustului" impreuna cu Carrefour lanseaza un turneu educational. In hypermarketurile lantului vor avea loc, de joi pana pe 4 octombrie, intalniri intre elevii claselor primare, liceeni, parinti si chefi VIP invitati din Franta si chefi VIP locali in mai multe ateliere culinare, pline de cunostinte noi despre alimentatia echilibrata si sanatoasa.

Pe 16 octombrie, va avea loc evenimentul "Chef in Campus", un atelier culinar in cadrul Academiei de Studii Economice, acest workshop fiind gandit din prisma bugetului limitat al unui student si a provocarilor pe care acesta le intampina. Tot atunci va fi celebrata Ziua internationala a alimentatiei, impreuna cu studentii academiei.

Urmeaza cinci zile de sarbatoare, intre 28 octombrie si 1 noiembrie, in cadrul salonului Indagra Food. Cu acel prilej, va fi organizat un masterclass pentru tinerele generatii de bucatari si care vor invata cum sa realizeze preparate europene de la trei chefi de origine franceza, italiana si greaca.

La jumatatea lunii noiembrie, la deschiderea oficiala a targului Romhotel si a Targului de Turism al Romaniei, organizatorii evenimentului "Sarbatoarea Gustului" au programat un cocktail oficial, sub denumirea "Gusturi si Destinatii", iar chefi de origini europene vor pregati delicatese alese.

Frederic Jaunault va sustine un masterclass pentru chefi locali. Tot in aceasta perioada vor avea loc evenimentele "Black Sea Food Summit" si "Cupa Romaniei de Sandwich".

Pe 19 noiembrie, va avea loc "Intrecerea ospatarilor". Ziua se va incheia cu "Serata Beaujolais Nouveau" - o degustare de vinuri Beaujolais Nouveau, din colectia celebrului chef Paul Bocuse, alaturi de delicatese precum foie gras si branzeturi frantuzesti.