Petru Buiuca, Mimi Nicolae si Mihai Toader in Bucuresti, Bogdan Roman in Sibiu, Alex Hora in Oradea, Alex Petricean in Craiova si Vlad Muresan in Cluj i-au incantat pe copii cu diverse trucuri ale bucatariei si le-au oferit informatii utile despre alimentatia echilibrata si sanatoasa, tinand cont insa si de placerile Gustului. Nu in ultimul rand, ei le-au impartasit din experienta traita la show-ul MasterChef si despre frumusetea meseriei de bucatar.

CE ESTE SAPTAMANA GUSTULUI?
Prima Zi a Gustului a avut loc pe 15 octombrie 1990 in Place Trocadero din Paris. In acea zi, 350 de bucatari din Franta au predat primele "Lectii ale Gustului" elevilor din Paris. In 1992, organizatorii, sustinuti de oficialitatile franceze, dar si de bucatari cunoscuti in Franta, au decis sa se extinda la "Saptamana Gustului", o saptamana in care, prin evenimente dedicate, sunt sustinute princiiple alimentatiei sanatoase, dar si ale educatiei gustului inca din scoala. Evenimentul a luat amploare in Franta, ajungand si peste granite. In Romania, prima editie a Saptamanii Gustului a avut loc in 2011.

Despre Lectiile de Gust
Sunt evenimente organizate in scoli, unde bucatari de top sunt invitati sa le vorbeasca tinerilor despre importanta unei alimentatii echilibrate.

“Scopul Lectiilor Gustului este de a le trezi curiozitatea si de a le deschide orizontul si catre aceste meserii ale Gustului, care pentru unii pot fi adevarate vocatii, si de asemenea de a deprinde un comportament de viitor consumator responsabil cu gesturi si atitudini corecte”, ne-a explicat Daniel Dobre, organizatorul Saptamanii Gustului in Romania.

“Toti elevii ne-au primit cu urale, de bun venit, cu aplauze, cu mult entuziasm si au fost incantati de intalnire. Autografele cerute de catre copii au fost cele de la simpla foie, boneta, diploma pana la autograf pe bluza sau pe mana”, ne-a mai povestit el.

“Cred ca pentru educatie avem nevoie de mai mult de o saptamana” 
Daniel Dobre recomanda ca educatia culinara sa vina si de la parinti. Acestia trebuie sa-i invete de mici sa manance cat mai echilibrat si diversificat: “Cred ca parintii participa intro anumita masura la educatia copiilor pentru o alimentatie sanatoasa, la fel si invatatorii, dar cum profesorii gustului se intalnesc intrun mod extraordinar cu elevii, ii fac pe acestia sa fie mult mai receptivi si sa prinda cu mare placere  infromatiile transmise. Trebuie transmise informatii relevante si incurajante intro modalitate interactiva dincolo de o activitate ludica pe care o poate face fiecare bucatar in parte in cadrul lectiilor gustului.”

Mai multe despre aceste evenimente in Romania gasesti si pe www.facebook.com/SaptamanaGustului & www.SaptamanaGustului.ro