Ajunsa la cea de-a cincea editie, Barmaniada a devenit unul dintre evenimentele de referinta in domeniul bartendingului, incurajandu-i pe concurenti sa evolueze si sa devina tot mai buni in meseria lor. Si anul acesta, barmanii din toate colturile tarii sunt invitati sa-si demonstreze profesionalismul in fata juriului de specialitate.

„In cadrul editiilor din anii anteriori, am fost placut surprinsi de pasiunea, creativitatea si profesionalismul de care au dat dovada participantii. Consideram ca am mai facut un pas catre excelenta in domeniul bartendingului si ne propunem sa oferim, in continuare, barmanilor ocazia de a interactiona cu profesionisti de renume national si international.” – a declarat Bogdan Nicolae, unul dintre organizatorii Barmaniada 2013.

Barmaniada 2013 se va desfasura pe parcursul a sase etape, provocandu-i pe participanti sa ia parte la un eveniment complex si sa invete de la cei mai buni specialisti ai domeniului.

Speed Service, prima proba a competitiei, va pune la incercare viteza si indemanarea concurentilor in prepararea a sase cocktail-uri si servirea a doua beri, intr-un timp cat mai scurt. La finalul acesteia, va fi desemnat cel mai rapid barman profesionist.

Etapa aceasta se va bucura de prezenta unui invitat special, o personalitate recunoscuta in industria bartending-ului european: Tess Posthumus s-a nascut in sudul Olandei, remarcandu-se ca fotomodel, prin talentul si frumusetea sa. De-a lungul timpului, ea a activat in diferite domenii ale industriei ospitaliere alaturi de numerosi profesionisti, ajungand astfel sa-si descopere pasiunea pentru bartending si mixologie. Castigatoare a titlului de Best Bartender, la Venuez Hospitality & Style Awards 2013, Tess este, in prezent, barman la Door 74, in Amsterdam.

JURIU
Pentru proba de Speed Service, juriul va fi format din profesionisti recunoscuti pentru activitatea si experienta lor in domeniul bartending-ului: Tess Posthumus – presedinte al juriului si invitat special, Marjan Kukuneshosky (Make) – castigator al editiei Barmaniada 2009, Marius Balaceanu (Benois) – Creative Bar Events, Vlad Buda – barman profesionist, Matt Highley – Mojo Club.

La finalul acestei prime etape, rapiditatea in miscari alaturi de indemanarea si acuratetea cu care sunt pregatite cele sase retete le vor aduce castigatorilor urmatoarele premii:  500 € - locul I, 250 € - locul al II-lea, 150 € - locul al III-lea.
Barmanul care acumuleaza cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competitiei, Barmanul Anului 2013 in Romania si va avea ocazia sa participe la un training de mixologie, sustinut de specialisti internationali, la ABSOLUT Akademi, in Suedia. 

Barmaniada 2013 va cuprinde sase probe:
Speed service – 15 octombrie 2013
Bere – 30 octombrie 2013
Sommelier – 31 octombrie 2013
Mixologie – 19 noiembrie 2013
Entertainment – 17 decembrie 2013
Barista – 21 ianuarie 2014

In cadrul fiecarei etape, publicul va avea ocazia sa experimenteze gusturi si arome unice, participand la demonstratii cu bauturi neconventionale create la barurile special amenajate.