Acesta este si motivul pentru care activistii au luat foc si au cerut interzicerea ficatului de gasca. Dorinta li s-a implinit de la 1 iulie in California, dar pana atunci cei mai suparati protectori ai animalelor si-au pus in cap sa le taie cheful de mancare celor care adorau foie gras.

Bucatarii cu veste antiglont

Intr-un reportaj recent, site-ul www.chow.com scria despre intalnirile cu scantei dintre proprietarii unor restaurante californiene si protestatarii care vor sa salveze gastele si ratele de la chin. Au inceput cu petitii si pichetarea restaurantelor, dar s-a ajuns la mesaje de amenintare pe mail si telefon. Asa ca unii dintre chefi au ajuns sa poarte veste antiglont atunci cand merg la serviciu. Unii dintre ei sunt traumatizati pentru ca de cele mai multe ori amenintarile ajung sa fie indreptate catre membrii familiei.

Inca o masura pe care multe restaurante o iau este sa nu mai anunte evenimentele sau cinele speciale, la care preparatul vedeta este foie gras, decat cu 24 de ore inainte, de teama ca protestatarii isi vor face aparitia la usa lor.

Vedetele sunt impotriva ficatului de gasca

Problema ridicata de activisti nu e noua. Felul in care sunt tratate inaripatele pentru a se obtine cat mai repede si cat mai mult ficat e in atentia organizatiilor pentru protectia animalelor de ani de zile. In 2010, actrita Kate Winslet s-a decis sa lanseze o campanie prin care sa convinga Franta sa nu mai produca aceasta delicatesa, trecuta in patrimoniul cultural si gastronomic al tarii.

Totusi, nu e singura care e interesata de aceast cauza. Si Paul McCartney a adus-o in discutie, in timp ce sotia fostului premier englez Gordon Brown a refuzat sa manance foie gras la un dineu NATO, iar cantareata Leona Lewis s-a infuriat cand a aflat ca va fi servit foie gras la cina de la Brit Awards. Pana si Papa Benedict al XVI-lea a avut ceva de spus fata de acest produs. Potrivit The Telegraph, Suveranul Pontif a spus ca hranirea fortata a gastelor pentru a produce mai mult ficat este degradanta.

Chiar si cu atatea voci care critica productia de foie gras, Franta continua sa fie liderul productiei mondiale cu 75% din cantitatea de ficat de gasca sau rata consumata in lume. Ficatul de gasca e interzis in mai multe tari, printre care Marea Britanie, Germania, Turcia sau Italia, tocmai din cauza felului in care este produs.

In mod obisnuit, pasarile sunt hranite fortat cu 12 pana la 18 zile inainte de sacrificare, printr-un tub inserat in esofag. PETA sustine ca aceasta metoda nu numai ca este traumatizanta pentru animal, dar ii creste si riscul de infectii. In plus, ingrasarea fortata le provoaca pasarilor si dificultati de respiratie, si dereglare a functiilor ficatului.

De cealalta parte, fermierii francezi sustin exact contrariul. Gastele si ratele nu sunt chinuite asa cum sustin cei de la organizatiile de protectie a animalelor. Dimpotriva, stau cuminti la coada ca sa primeasca hrana prin tub. In plus, procedeul nu este dureros pentru ca gatul lor este flexibil si nu au reflux gastric.

Marii bucatari par sa sustina si ei cauza animalelor. Anthony Bourdain si Michael Ruhlman sustin producerea foie gras prin metode naturale, fara hranirea fortata si cred ca nici un bucatar cu reputatie nu ar trebui sa cumpere un astfel de produs. In acelasi timp Wolfgang Puck si Albert Roux sunt total impotriva utilizarii foie gras. Roux e de parere ca un asemenea produs ar trebui sa vina la pachet cu un avertisment prin care oamenii sa afle prin ce trec pasarile pentru a ne aduce pe masa o delicatesa.