Nu numai moda vorbeste despre trenduri la inceput de an! Si alte domenii au previziuni si tendinte. Si chiar daca nu se poate lauda cu o colectie de toamna-iarna si una de primavara-vara, domeniul culinar are si el vedetele lui in fiecare sezon. Am facut o selectie ca sa stii ce va fi cool in farfurie si pahare in 2012.

Mancare in trend

Daca vrei ca mesele de acasa sa semene cu cele ale restaurantelor de renume trebuie sa schimbi ingredinetele principale in acest an, macar la ocaziile speciale.

  • Carnea ramane in tendinte, dar nu traditionalele retete preparate cu porc, vita sau pui. Anul acesta carnea de miel, capra si iepure trebuie sa nasca fripturi gustoase.
  • Cultiva si creste chiar tu ceea ce vrei sa ai in farfurie. Nu ne vom transforma toti in mici mosieri, dar macar un petec de ghiveci tot gasesti pe balcon sau in curtea casei, unde sa coci la soare rosii cherry sau un buchet de patrunjel. 
  • Invata sa gatesti! Potrivit unui sondaj al revistei Forbes, 66% dintre cei care au participat la el au raspuns ca in acest an vor invata sa gateasca singuri si sa pregateasca mai multe mese acasa. Daca te numeri printre ei, urmeza trendul international si gateste cu ingrediente locale.
  • O delicatesa in meniurile de petrecere in acest an va fi pielita de pui prajita, prezic si New York Times si Huffington Post, in timp ce The Telegraph crede ca muraturile, mai ales varinatele asiatice. 
  • Deserturi clasice. Daca anul trecut a fost anul brioselor, 2012 va fi anul revenirii la prajituri ceva mai complicate, cu multe straturi de creme, aluat sau pandispan.

Bauturi in trend

Se pare ca in acest an vom deveni fani ai cocktailurilor pentru ca cele mai multe dintre previziuni se leaga de imbinarea spectaculoasa a bauturilor. Lichiorurile vor lua locul batranelor whiskyuri, iar vinurile apreciate vor fi cele mai putin alcolizate

Condimente noi pentru mancare delicioasa

Suprizele lui 2012 sunt cele care apar in categoria ingredientelor care dau aroma speciala unui fel de mancare.

  • Polenul de fenicul este cel mai nou condiment promovat de italieni. Revista Saveur spune ca este „praful ingerilor”, dulce si puternic parfumat. E aproape la fel de scump precum sofranul, dar italienii il folosesc din belsug pentru sosul pesto cu fenicul sau pentru a adauga aroma suplimentara painii. Se poate folosi, insa, in aproape orice fel de mancare, de la salate pana la fripturi de porc sau somon.
  • Semintele de chia –sunt considerate un super-aliment pentru ca sunt bogate in vitamine, minerale, acizi grasi Omega 3, proteine si fibre, toate elementele necesare unei diete sanatoase. Se pot folosi in orice fel de aluat de paine sau placinte.

Cel mai cool oras pentru mancare in 2012

Wall Street Journal crede ca Singapore poate fi numita capitala restaurantelor in acest an pentru ca are cel mai mare numar de localuri luxoase pe cap de locuitor, cu meniuri inspirate din toate bucatariile lumii, dar in special din cele asiatice. Daca Asia este prea departe pentru o vacanta, dar vrei sa fii in tendinte in acest an, nu ar strica sa incerci si un restaurant Indian. Retele indiene cu arome picante si dulci sunt la moda in orice sezon.

Ce retete noi sa incerci in 2012?

O noua frontiera se deschide in cartile de bucate din bucataria ta. Scoate la inaintare ce ai invatat despre bucataria mediteraneana si dubleaza succesul preparatelor cu retete cu influente islamice. Bucataria marocana, tunisiana, turca sau libaneza vor fi rasfatate in oalele maestrilor bucatari.

Ce ustensile de bucatarie sa iti cumperi in 2012?

Cutitul si tigaia sunt pentru bucatar la fel importante precum geanta si pantofii cu toc pentru o doamna eleganta. Si daca la inceput de an cauti sa te accesorizezi cu ce e la moda, de ce n-ar fi si bucataria pe lista locurilor care merita sa fie modernizate. Investeste intr-un cutit bun din otel-carbon, usor de ascutit, cu lama care rezista peste ani. Odata ce l-ai luat te vei indragosti iremediabil de performantele lui pentru ca poti sa il folosesti la aproape orice: de la tocarea cepei, la taiatul fripturilor. Ultima tendinta in bucatarii sunt tigaile sau oalele cu strat de ceramica. Daca le-ai mai vazut prin magazine pana acum, nu ezita sa iti cumperi una. Garanteaza preparate crocante fara efort si ulei.

Ca sa fii un bucatar bun nu trebuie sa tii minte sute de retete sau cantitati de ingrediente. Inspira-te din cartile de bucate, iar anul acesta mizeaza pe modelele digitale. Vei gasi mult mai usor retetele pe care doresti sa le incerci.