Desertul de weekend ne-a framantat destul de mult. Ne-am gandit cu ce am putea inlocui pofta pe care caldura verii ti-o da pentru inghetata si sorbet, fara sa ne incingem cuptorul in bucatarie mai mult decat e nevoie. Am ales un mousse, de vreme ce sa gateste fara cuptor, si niste falsi biscuiti – biscuti florentini- facuti cu fulgi de migdale care au nevoie de un sfert de ora de coacere la o temperatura moderata.

Retetele pe care am vrut sa le incercam le-am ales de la Tartelette - un blog cu fotografii senzationale al unei frantuzoaice stabilita in america, fost pastry chef convertit in fotograf de prestigiu pentru o editura - si de la un guru in materie de mancare – David Lebovitz.

Ingrediente pentru mousse (6 portii):

  • 180g fulgi ciocolata alba (sau cicolata tocata marunt)
  • 115g mascarpone
  • 360ml frisca lichida

Topeste ciocolata la bain-marie impreuna cu branza mascarpone. Ia de pe foc cand toata ciocolata s-a topit si lasa sa ajunga la temperatura camerei.

Odata ce s-a racit poti incepe sa bati frisca pana cand devine de o consistenta medie. Acum incorporeaza-o repede in amestecul de ciocolata.

Daca vrei o frisca mai dulce poti adauga 1-2 linguri de zahar in ea.

Pune mousse-ul in pahare sau alte recipiente in care il servesti si da-l la rece. Poti sa incepi sa pregatesti biscuitii.

Ingrediente pentru biscuiti florentini:

  • 1 ou la temperatura camerei
  • 50g zahar pudra
  • 130g fulgi de migdale prajiti
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o portocala

Incinge cuptorul la 150C. Pregateste o tava pe care sa asezi o hartie de copt unsa cu ulei vegetal sau unt.

Amesteca toate ingredientele intr-un bol. Cu mana sau cu o lingura inmuiata in apa rece aseaza gramajoare din amestec pe tava pregatita. Nu trebuie puse la distanta prea mare una de cealalta pentru ca acesti biscuiti nu vor creste la copt.

Cu o furculita umezita aplatizeaza cat mai mult gramajoarele, fara sa lasi spatii intre fulgii de migdale.

Pune la cuptor 10-15 minute pana cand biscuitii se rumenesc. Timpul de coacere variaza in functie de cat de mari sunt biscuitii.

Lasa-i sa se raceasca in tava si apoi se scoate-i pe un gratar ca sa se raceasca perfect. Se pot pastra intr-un recipient inchis etans pana la servire.

Verdict:  Mousse-ul este delicios, cu o textura matasoasa si usor de preparat. Pentru o senzatie si mai racoroasa noi l-am pus putin la congelator. In plus, i-am daugat si caetva fructe de padure ca sa echilibreze gustul dulce.

In privinta biscuitilor, noi consideram reteta un esec. In loc de 20-25 de bucati, ne-au iesti doare 16. Nu ne-a placut gustul de ou cu zahar mult prea pregnant pentru ca am avut senzatia ca mancam un fel de omleta dulce. Data viitoare am scoate galbenusul din reteta si am adauga un pic de faina ca sa ii lege mai bine.