Jamie Oliver este alegerea noastra ori de cate ori vrem sa fim siguri ca nu dam gres cu o reteta. Acest peste la cuptor ales din Jamie’s Dinners, the essential family cookbook, ne-a placut tocmai pentru ca nu vine sub forma clasica a fileurilor asezate pe un pat de legume, ci in straturi, astfel incat atunci cand gusti sa te asiguri ca iei cate putin din fiecare.

Aromele puternice de fenicul se imbina cu grasimile bune din peste si au deasupra un strat consistent de cartofi, imbracati intr-o crusta de pesmet.  Desi reteta este prezentata cu pastrav, Jamie spune ca poti folosi orice fel de peste gras.

Ingrediente:

  • 400g cartofi noi, spalati si feliati subtire
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 catel de usturoi, tocat
  • 1 ceapa, feliata
  • 1 bulb de fenicul, curatat si feliat
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 4 fileuri medii de pastrav ( sau somon, macrou, sardine)
  • 285ml smantana de gatit
  • 2 maini de parmezan ras si extra pentru presarat deasupra
  • 2 fileuri ansoa, tocate
  • sare si piper
  • 2 maini de pesmet (facut in casa)
  • 2 lamai pentru servire

Incinge cuptorul la 200C. Fierbe feliile de catofi in apa cu sare pana cand se inmoaie putin. Scurge-i si lasa-i deoparte.

Intr-o oala mica (pe care o poti pune apoi si in cuptor, asadar fara manere de plastic) pune uleiul la incins. Caleste in el ustuoriul, ceapa, fenicului si semintele de fenicul. Lasa-le sa se gateasca la foc mic timp de 10 minute, acoperite cu capac, amestecand din cand in cand.

Ia oala de pe foc si peste stratul de feniucul gatit adauga fileurile de peste cu pielea in sus. ( Noi am pus tot ce era in oala la baza unui vas din sticla termorezistenta)

Amesteca smantana cu parmezanul, sare si piper si toarna peste peste. Amesteca feliile de cartofi fierti cu putin ulei de masline, sare si piper si aseaza-le peste peste.

Pune totul la cuptor timp de 20 de minute, presarand pesmetul si putin parmezan ras cu 5 minute inainte de scurgerea timpului.

Serveste cu felii de lamaie, o salata verde si bere rece.

Verdict: Ne-a placut felul in care straturile de legume, peste si cartofi se completau reciproc. Pestele aproape ca se topeste in gura, fiind inabusit in sosul cu smantana. Am fi pus mai putin din acesta decat era prevazut in reteta. In plus, noi am tinut totul in jur de 30 de minute la cuptor. In rest, n-am putut sa nu o savuram pentru ca e o reteta satioasa.