O lasagna traditionala nu cuprinde prea multe ingrediente aditionale. Doar foi bune de lasagna, carne de vita, sos alb si ierburi aromatice. Este felul de mancare ideal pentru a hrani o familie intreaga si indiferent cat de multa ai pregati, tot vor exista guri care sa strige ca mai trebuie.

Ne-am dorit reteta unui profesionist, asa ca am ales lasagna propusa de Gordon Ramsay in emisiunea Cookalong Live, de pe Channel4.

Pastele de casa sunt intotdeauna apreciate, dar noi cautam scurtaturi asa ca iti propunem sa folosesti foi de lasagna gata facute. Timpul de preparare promis de reteta este de 40 de minute, iar cel de gatire efectiva – 50 de minute.

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline 
  • ½ ceapa
  • 1 morcov
  • 2 catei ustroi
  • oregano uscat 
  • 300g carne tocata de vita
  • 1 lingura piure de rosii
  • 1 lingurita sos Worcestershire 
  • 1 funza dafin
  • 2 linguri vin rosu 
  • 400g rosii in bulion tocate 
  • 50ml lapte
  • sare si piper

Pentru sos:

  • 25g unt •
  • 25g faina
  • 300ml lapte 
  • un praf nucsoara macinata
  • 60g cheddar ras
  • 30g parmezan ras

Plus foi de lasagna

Incalzeste cuptorul la 220°C/ sau 200°C pentru cel cu ventilatie.

Incinge uleiul intr-o tigaie. Caleste ceapa si morcovul ras si usturoiul zdrobit. Adauga frunza de dafin, un praf de oregano uscat, sosul Worcestershire, sare si piper. Lasa legumele sa se inmoaie putin inainte sa adaugi carnea tocata si sa o amesteci cu ele.

Poti sa pui acum si piureul de rosii si sa lasi totul pe foc pana cand carnea se gateste si se rumeneste. Adauga vinul si lasa cateva minute pana cand adaugi si rosiile tocate. Fierbe la foc mic 2-3 minute. Adauga la final laptele si opreste focul.

Pregateste sosul alb. Topeste untul intr-o tigaie si adauga faina amestecand continuu cu o lingura de lemn pana se incorporeaza. Toarna incet o treime din lapte si amesteca permanent pentru a preveni formarea cocoloaselor. Pune treptat si restul de lapte. Condimenteaza cu sare si piper si un praf de nucsoara. Lasa sosul sa fiarba pentru 1-2 minute inainte sa adaugi cheddarul ras. Amesteca bine si indeparteaza de pe foc.

Monteaza lasagna, intr-un vas de ceramica termorezistenta, incepand cu un strat subtire de carne cu sos de rosii (noi am inceput cu un rand de foi de lasagna). Apoi foi de lasagna, urmate de sos alb, apoi din nou carne. Repeta pana cand termini ingredientele dar ai grija ca ultimul strat sa fie unul de sos alb.

Presara parmezanul ras si putin oregano, sare si piper. Sterge marginile vasului si pune la cuptor timp de 20-25 de minute. 

Serveste lasagna fierbinte cu salata verde.

Verdict: Gustul si consistenta sunt de apreciat. Insa, daca n-am fi folosit un truc cu folia de aluminiu pusa peste vas timp de 30 de minute, riscam sa mancam foi de lasagna crude. Chiar si asa cele de la suprafata au fost poate putin prea crocante. Probabil ca Gordon Ramsay foloseste un tip de foi de lasagna pe care noi nu le stim. Timpul de coacere este mult mai lung - in jur de 50 de minute. In plus, carnea ne-ar fi placut sa aiba putin mai mult sos.