Nauru, oficial Republica Nauru, este o insula din Pacificul de Sud, a treia cea mai mica tara din lume. Din pacate, trecutul bogat i-a adus pe cetatenii ei intr-o stare deplorabila. In prezent, cei mai multi dintre ei sunt supraponderali, 90% nu sunt angajati si peste 50% sufera de diabet. Cum s-a ajuns aici?

Tara era atat de bogata, incat nimeni nu trebuia sa lucreze. Profitul iesit din minerit era impartit la toti nauruanii, care primeau o alocatie solida din partea guvernului. Consecintele au fost insa dezastruoase: oamenii nu au mai vrut sa lucreze, au incetat sa practice agricultura pentru ca isi permiteau sa cumpere toate alimentele, iar plimbarile pe jos din jurul insulei au fost inlocuite de plimbarile cu masina.

Tara a inceput sa importe din ce in ce mai multe alimente din vest, iar mancarea a inceput sa fie din ce in ce mai nesanatoasa. In combinatie cu sedentarismul, rezultatul a fost dezastruos. Needucati si fara job, cei mai multi dintre nauruanii s-au imbolnavit, iar speranta de viata a scazut la 58 de ani pentru barbati si 65 de ani pentru femei.

Tags: Nauru, obezitate