Nunavut? Unde e asta? N-am auzit pana acum de el.. Exact. Un loc despre care nimeni nu a auzit vreodata, a ajuns subiect de discutie pentru preturile incredibil de mari ale alimentelor. Daca ne-ar fi spus cineva “vai ce scumpa e berea in Oslo” sau “pe o cina in Tokio dai jumatate de salariu” nu ne-ar fi mirat prea tare dar … Nunavut?

Pentru cei care nu au dat inca search, va spunem ca Nunavut este cel mai nou teritoriu federal al Canadei. Ca si suprafata, este un teritoriu imens (aproape cat Mexic, de opt ori si ceva mai mare decat Romania) dar conditiile extreme fac ca populatia care traieste aici sa fie foarte mica. Estimarile oficiale spun ca ar fi 32 de mii de locuitori. Comparabil cu Rosiorii de Vede.

Motivul pentru care Nunavut a ajuns in atentia presei este ca, dupa ani intregi in care s-au chinuit sa puna ceva pe masa, locuitorii au iesit in strada si protesteaza impotriva proprietarilor de magazine si a autoritatilor.

Si noi suntem nemultumiti de preturile din Romania dar sa platesti 28$ (~100RON) pe o varza, peste 100$ (~350RON) pe un kilogram de pui, 80$ (~280RON) pe un pachet de scutece sau 17$ (60RON) pe un kilogram de ardei este strigator la cer. Sunt tari in lumea asta in care se moare de foame pentru ca oamenii nu au de unde sa isi procure mancarea dar aici nu se pune problema. Magazinele din regiune sunt pline. Totusi, atunci cand salariul minim este de 11$ pe ora (~1800$ pe luna) si mai ai de platit si o chirie, cu greu mai gasesti bani de mancare.

Proprietarii de magazine au totusi o scuza: infrastructura proasta. Cai ferate aproape ca nu exista iar drumurile ar putea concura cu cele de la noi. Astfel, majoritatea bunurilor sunt aduse in regiune cu avionul, lucru care le creste pretul chiar si de 3 ori.

Intreaga miscare de protest, a fost organizata pe facebook. Aici, in grupul Feeding My Family, peste 19.000 de oameni s-au adunat pentru a trage un semnal de alarma asupra a ce se intampla in regiune. Oricine doreste sa vada mai multe poze din magazinele din zona sau sa citeasca povestile locuitorilor, o poate face in interiorul grupuilui Feeding My Family.

Un alt lucru impresionant este ca, asa putini cum sunt, oamenii din regiune sunt extrem de talentati. Printre realizarile lor se afla un premiu Camera d'Or la Cannes cu filmul Atanarjuat: The Fast Runner.

Vezi si galeria foto cu imagini din Nunavut.

Sursa foto: Feeding My Family

Tags: nutritie