La scurt timp dupa ce a ajuns la Casa Alba, Michelle Obama a lansat un proiect istoric – Gradina si Bucataria Casei Albe. Si de la prima planta sadita, in martie 2009 cu ajutorul unor elevi, gradina a produs sute de ingrediente pe care bucatarii de la Casa Alba le-au servit in cine si dineuri de stat, mesele familiei prezidentiale sau le-au donat in scopuri caritabile. Gradina prezidentiala a fost cea care a inspirat-o pe Michelle Obama sa lanseze campania nationala Let’s Move!, centrata pe miscare si mancare sanatoasa cultivata in propria gradina.

Era de asteptat pentru unii ca prima doamna sa spuna curand povestea gradinii plantate la Casa Alba, iar asteptarile s-au implinit. Michelle Obama a publicat American Grown, dezvaluind de ce a fost atat de determinata sa creasca primele legume la resedinta din Washington, dezvaluind obstacolele si reusitele pe care le-a avut pana acum in campania sa. American Grown spune si istoria altor gradini sadite la Casa Alba (J.F.Kennedy avea o gradina cu trandafiri, iar Thomas Jefferson era obsedat sa creasca castraveti uriasi), dar si a altor proiecte similare din Statele Unite.

Partea cea mai interesanta sunt sfaturile primei doamne in legatura cu gradinaritul, cum sa iti faci propriile rasaduri si cum sa-i convingi pe copii sa ia parte la aceasta activitate. Iar unul dintre cele mai asteptate capitole ale cartii este cel dedicat retetelor din bucataria resedintei prezidentiale, unde (surprinzator sau nu) nu se mananca caviar si nici feluri scumpe, ci legume proaspete si mese usoare. Ingredinetele principale sunt salata verde, porumbul, rosiile, cartofii dulci sau rubarba.

Pe cat de promovata a fost in emisiuni TV, pe atata de criticata a fost cartea American Grown. Un volum glossy si mult prea cosmetizat. Asa a sunat reactia criticilor care spun ca numeroasele poze, sfaturi si incursiuni in viata privata de la Casa Alba sunt exagerat de frumos prezentate. Prima doamna nu isi asuma, insa, in totalitate meritele pentru acest proiect si o recunoaste deschis. Nu ea este cea care pliveste straturile de legume si acorda toata lauda copiilor din scoli, bucatarilor si voluntarilor de la Casa Alba.

American Grown se vrea o carte care sa-i inspire pe americani sa isi cultive propriile alimente, sa aprecieze hrana naturala si sa invete din nou sa gateasca sanatos. Si daca reuseste sa adune si cateva voturi pentru Barack Obama in cursa prezidentiala, cu atat mai bine! Sunt teluri marete pentru carte despre gradinarit…

Dar, cum spune doamna Obama, razoarele de legume de pe peluza de sud a Casei Albe reprezinta sperantele sale pentru copiii americani. “Asa cum fiecare samanta plantata are potentialul de a naste ceva extraordinar, asa se intampla cu fiecare copil american”. Un mesaj prea profund in contextul unei carti cu si despre rasaduri, legume si retete.

Desi nu se vrea politic, mesajul se potriveste perfect in campania pentru alegeri, iar mesajul primei doamne despre teme mai putin suparatoare si stringente da bine in sondaje. Pana acum Michelle Obama a dovedit ca poate fi mai populara decat presedintele insusi prin sustinerea stilului de viata sanatos. Sondajele arata ca are 70% din preferintele americanilor, in comparatie cu cele 58 de procente al sotului presedinte.

Cartea “American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America” se poate cumpara de pe Amazon cu mai putin de 20 de dolari.