Predictiile pentru anul 2030 nu suna foarte promitator in unele privinte. Schimbarile climatice si avansul tehnologiilor ne vor schimba in mare parte dietele in urmatoarele 2 decenii cred jurnalistii britanici. Viitorul, in opinia lor, arata cam asa:

  • Gradinile de langa casa vor fi din ce in ce mai multe. Hrana va deveni din ce in ce mai scumpa, asa ca vom fi nevoiti sa ne orientam spre a ne produce cu propriile maini cat mai mult din ceea ce consumam. 
  • Fripturile vor fi facute din “carne de laborator”. Nu e prima data cand auzim de asa ceva. In martie 2012, aparea o stire care spunea ca cercetatorii olandezi se pregatesc sa prezinte un hambruger din carne artificiala creata in laborator. In septembrie 2012 aparea o alta stire care ne anunta ca miliardarul american, Peter Thiel a donat recent 350.000 de dolari unei companii numita Modern Meadow (Pajiste Moderna) care vrea sa foloseasca tehnologia de printare 3D pentru a crea un prototip comestibil, ce va fi inlocuitorul carnurilor clasice.
  • Orez la fel principal. Daca e sa ne luam dupa ceea ce consuma unele dintre cele mai bogate natiuni din Asia, atunci orezul va fi cea mai cautata hrana din urmatorii ani. Moda lui se extinde deja in restaurantele cu specific asiatic din Occident.
  • Vitamine in capsula. Aceasta este o idee un pic fantezista a celor de la The Guardian, dar asta nu inseamna ca nu e posibil sa se inample exact asa. Ei prevad ca tehnologia va avansa atat de mult incat ne vom lua vitaminele si mineralele din niste capsule special create de frigiderele de acasa, care vor tine cont de rezultatele analizelor periodice ale membrilor familiei. Astfel, va trebui doar sa apesi pe un buton si sa primesti vitaminele de care ai nevoie intr-o capsula cu gustul fructului preferat.
  • Arome artificiale de cafea si ciocolata. Schimbarile climatice pun in pericol plantatiile de cafea sau arbori de cacao. De pilda, jumatate din productia de ciocolata a lumii este produsa cu cacao din plantatiile din Ghana sau Coasta de Fildes, doua tari care se lupta cu o crestere alarmanta a mediilor anuale de temperatura, ceea ce va influenta productia in urmatoarele decenii. Asa ca ciocolata sau cafeaua adevarata vor fi doar rasfaturi. In schimb vom putea sa ne pacalim poftele cu unele artificiale.

Iar viitorul nici nu suna atat de indeparat. Saptamana trecuta, la targul CES 2013 din Las Vegas, producatorii de profil veneau cu cateva gadgeturi pentru gurmanzi: HAPIfork, furculita inteligenta care te ajuta sa mananci mai putin sau cantarul inteligent withings care te ajuta sa ai o viata mai sanatoasa.

 Sursa: The Guardian