Unii dintre noi sunt innebuniti dupa pizza. Chiar ar manca-o de 3 ori pe zi, 7 zile din 7. Poate ca singurul lucru care ne opreste este ca, in functie de topping si blat, nu e chiar cel mai sanatos aliment posibil. Pentru fanii inraiti ai pizzei si pentru cei care o ocoleau pe motiv ca nu e buna la dieta avem o veste excelenta: un cercetator britanic a inventat reteta pentru pizza perfecta, care are toti nutrientii necesari pentru o dieta echilibrata.

Profesorul Mike Lean de la Universitatea Glasgow sustine ca pizza lui contine 30% din necesarul zilnic de minerale si vitamine pentru un adult, dar si o treime din cantitatea de calorii, proteine si carbohidrati. Lean sustine ca pizza lui s-a nascut din frustrarea de a nu gasi la supermaket alimente care sa fie perfect echilibrate nutritional.

Ce contine pizza perfecta?

Unele ingredinete sunt cele clasice, dar altele pot sa te surprinda. De pilda, toppingul nu este cel clasic cu multa sunca si cascaval, ci contine alge. Prefesorul Lean spune ca a folosit algele pentru a reduce cantitatea de sodiu pe care o contine pizza de obicei prin adaugarea de sare. Algele au un continut de numai 3.5% sodiu, spre deosebire de sarea normala care are 40% sodiu, spune cercetatorul. In plus, a adaugat prin alge si putina vitamina B12 la continutul pizzei.

Pentru a spori continutul de vitamine si minerale, sosul de rosii obisnuit a fost amestecat cu ardei rosu si, astfel, a crescut si cantitatea de vitamina C, magneziu, potasiu, acid folic si vitamina A. Asa ca, pizza creata chiar poate fi mancata de 3 ori pe zi fara griji pentru silueta si sanatate, spune inventatorul ei.

Buna si gustoasa

Evident ca toata lumea a vrut sa stie ce gust are cea mai buna pizza din lume. Iar creatorul ei a raspuns acestei intrebari ascultatorilor postului de radio britanic Radio4. Mike Lean spune ca 100 de voluntari care au gustat-o au declarat ca este la fel de buna sau mai buna decat produsele congelate de pe piata.

Iar pentru britanicii care vor sa o incerce nu mai e mult pana cand o vor gasi la magazin. Un mare lant de supermarketuri o va pune in vanzare in acest an in varianta congelata, de vreme ce testele au aratat ca nutrientii se pastreaza mai bine daca pizza este inghetata.

Pizza nu este, insa, singurul produs considerat junk food pe care cei de la Universitatea Glasgow vor sa il transforme in mancare sanatoasa. Se afla in teste, deja, o reteta sanatoasa de curry si mai apoi se va cauta o solutie si pentru celebrii fish & chips, mancarea favorita a britanicilor.

Sursa: BBC