Hong Kong este al doilea consumator mondial de produse ale marii din Asia, cu o medie de 71,2 kilograme pe locuitor si pe an, adica de patru ori mai mult decat media mondiala, conform World Wildlife Fund (WWF), filiala Hong Kong. Pesti, crabi si scoici comestibile sunt feluri de mancare nelipsite atat din restaurantele de lux, cat si din localurile populare.

Fiindca mancarea trebuie sa fie cat se poate de proaspata, clientii isi aleg pestele din acvariu. Printre cele mai cerute feluri se numara homar prajit cu taitei sau creveti cu galbenus sarat.

Orasul de sapte milioane de locuitori este unul din cei mai mari importatori mondiali de produse ale marii, fiindca in apele regiunii autonome revenite in 1997 la China, unde s-a pescuit excesiv, pestii sunt o raritate. Peste 50% din speciile care ajung in tigaie in restaurantele traditionale din Hong Kong provin din resurse 'foarte putin durabile', potrivit unui 'indice al rezervelor de peste' furnizat de WWF.

'Pescuitul excesiv duce la epuizarea stocurilor si impinge numeroase specii spre pragul disparitiei, dar acestea continua sa figureze in meniuri', a declarat AFP Gavin Edwards, director pentru conservare la WWF Hong Kong. El adauga ca se consuma peste capturat prin metode controversate, cum ar fi pescuitul cu cianura sau cel excesiv, adauga Edwards. Printre pestii prinsi astfel se numara castravetele de mare salbatic sau Napoleon, din recifele de corali.

WWF a postat online un ghid cu produsele durabile si le-a cerut proprietarilor de restaurante sa le puna in meniuri pe acelea care nu ameninta oceanele. Insa restaurantele care indica provenienta produselor de mare sunt putine, spune Janice Fung, care asteapta sa fie servita la Cafe Deco din Peak, cel mai inalt punct din Hong Kong. Restaurantul a adoptat directivele WWF, refuzand de exemplu sa prepare faimoasele aripioare de rechin. Cele care trebuie sa faca primul pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare sunt restaurantele, afirma chef William Chang.