Ciocolata

Industria ciocolatei se topeste, si nu in sensul bun al expresiei. Jumatate din productia mondiala de ciocolata este facuta din cacao produsa de micii fermieri in Ghana si Coasta de Fildes. Un studiu facut recent de Centrul International pentru Agricultura Tropicala a descoperit ca temperaturile medii anuale din aceste tari sunt in continua crestere, iar acest lucru poate fi catrastrofal pentru sensibilul arbore de cafea.

In raport se arata ca temperatura va mai creste cu un grad Celsius pana in 2030 si cu 2.3 grade Celsius pana in 2050. Este suficient de mult pentru a incetini cresterea boabelor de cacao. Asta inseamna productie mai mica si preturi mai mari.

Producatorii incearca de ceva timp sa gaseasca solutii mai bune pentru irigarea plantatiilor de cacao si cauta si unele varietati ale arborelui rezistente la caldura.

Mierea

Acest aliment sanatos este in pericol din cauza schimbarilor de mediu si a bolilor exotice care au lovit tot mai multe tipuri de plante. Asta a dus la injumatattirea populatiei de albine in ultimii 50 de ani, scrie National Geographic.

Nu numai productia mondiala de miere este afectata, dar si alte 35 de grupe de plante care depind de polenizarea facuta de albine.

Cafeaua

Cafeaua de dimineata va deveni un lux pana la sfarsitul acestui secol, ne avertizeaza oamenii de stiinta. Un studiu facut de cercetatori etiopieni si britanici arata ca in cel mai optimist scenariu, peste o treime din plantatiile de cafea Arabica (ce reprezinta 70% din cafeaua consumata la nivel mondial) ar putea disparea pana in 2080. De vina este tot incalzirea globala care pune in pericol arborele de cafea.

Documentul publicat in 2012 inseamna vesti rele atat pentru consumatori, dar si pentru marii producatori din Etiopia, Brazilia si Columbia, care au exportat in 2009/2010 93 de milioande de saci de cafea.

Pestele

“Are balta peste!”, s-ar putea sa ramana doar o expresie pentru consolare, pentru ca oceanele, marile, lacurile si raurile nu prea mai au pesti pentru o populatie din ce in ce mai mare si mai flamanda. Un studiu din 2011 al Universitatii British Columbia arata ca am atins varful exploatarii bazinelor de peste, cele mai afectate fiind speciile de pesti pradatori.

Berea

Octoberfest are toate sansele sa dispara de pe harta evenimentelor mondiale. Seceta isi pune amprenata si in Germania asupra culturilor si productiei de hamei. Pentru prima data in ultimele 2 decenii, productia de bere a Germaniei a scazut cu 100 de milioane de hectolitri in 2011.

In acest caz exista sperante si ajutoare din partea Uniunii Europene care numai in 2009 a finantat sistemele de irigare ale fermierilor nemti pentru a supravietui verilor tot mai toride.