Hrana este in China temelia de baza pentru sanatate si bunastare. La pranz si seara se aude des salutul „Chi le ma?”, tradus insemnand: „Ai mancat?” Pentru chinezi este important sa stie ca partenerul de discutie a luat deja masa, pentru ca hrana este o premisa importanta pentru o zi si o viata buna. Salutul nu este insa o invitatie la masa.

Muguri de bambus
Bucataria chinezeasca pune mare pret pe legume proaspete si sanatoase. Mugurii de bambus satisfac perfect aceasta cerinta. Au un gust pronuntat si proaspat si sunt foarte versatili: se pot folosi la supe, la diverse preparate cu carne si legume, in salate. Mugurii de bambus trebuie clatiti inainte de a-i prepara.

Sosuri Chili
Exista o varietate de sosuri chili care se deosebesc prin gust si gradul de iutime. Sosul chili picant se potriveste bine la Finger-Food asiatic: chips de creveti, pachetele de primavara, creveti sau aripioare de pui. Sos chili dulce este ideal pentru a rotunji gustul preparatelor dar se potriveste si la Finger-Food.  Sos chili Thai contine in plus usturoi si are un gust iute-dulce, se potriveste la pachetele de primavara sau preparate din carne si peste. Toate sosurile chili sunt perfecte pentru preparate la gratar.

O reteta de incercat: Vita in sos de portocale

Ingrediente

  • 1 borcan Amestec de legume Chop Suey 330g
  • 2 linguri de ulei wok
  • 3 linguri de sos soia
  • 1 catel de usturoi
  • 2 portocale
  • 200g file de vita
  • ceapa verde

Preparare:

Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se preseaza o portocala si se face o marinada din: suc portocale, usturoi si sos soia. Carnea de vita se taie in fasii subtiri si se lasa 15 minute in marinada.

Ceapa verde se taie in bucati lungi de 2 cm. Amestecul de legume Chop Suey se clateste intr-o sita cu apa.

Se pune uleiul wok in tigaie si se incalzeste. Se adauga carnea si se prajeste 5-7 minute. Se adauga ceapa verde si amestecul de legume si se prajeste totul la foc mare. Se adauga restul de la marinada si in daca e necesar si putina apa. Se mai prajeste inca 5 minute, pana cand carnea este bine patrunsa.

A doua portocala se taie rondele. Vita se decoreaza cu rondelele de portocale si se serveste cu orez basmati sau paste cu ou.

Sfat Shan’shi:
Pentru mai multa iutime se poate adauga sos chili.

Recomandare:
Shan'shi Amestec de Legume Chop Suey este o combinatie din legume asiatice alese precum muguri de fasole, ciuperci Mu-Err, ardei rosu si verde si morcovi. Pastrand traditia chinezeasca, acest mix de legume are cinci culori si reprezinta o componenta esentiala in bucataria asiatica.