O cina inspirata din natura, cu mancarea servita pe suporturi din trunchi de copac, in camerele luminoase ale restaurantului Iconic Food Wine & Design, deschis de Camelia Sucu intr-o casa veche de 100 de ani. Asa a aratat cea mai recenta cina pop-up organizata de Raluca sub conceptul “Urban Quizine”. “Ne propunem sa aducem mancarea gourmet la indemana oricui”, spune ea despre mica ei afacere, aflata inca la inceput de drum.

De ce ai ales sa pornesti un business de pop-up restaurant/pop-up dinner?
Imi place foarte mult sa calatoresc si am avut sansa de a vizita multe locuri renumite pentru traditia si bogatia lor culinara. Sunt pasionata de gatit si de gastronomie, in general, motiv pentru care am trecut pragul multor restaurante si am incercat foarte multe combinatii de gusturi, arome, si concepte. Am cunoscut oameni si am legat prietenii in timpul diferitelor cine sau evenimente culinare la care am participat. Toate aceste lucruri m-au inspirit si m-au motivat.

Mai mult decat atat, in Romania nu existau alternative la diningul clasic. Societatea s-a schimbat, oamenii sunt mereu in cautarea ineditului, a spectaculosului, a iesirii din tipare. Asa au inceput cinele noastre, construite in jurul conceptului international popup dinner, concept care se bucura de foarte mare popularitate in marile orase ale lumii si care, am constatat cu mare bucurie, incepe sa devina un trend si in Bucuresti.

Cum arata un meniu pregatit pentru un popup dinner?
Intotdeauna am fost de parere ca mancarea nu este doar mancare.  Iar noi nu ne propunem sa organizam o simpla cina, ci sa o transformam intr-o adevarata experienta culinara, o experienta multisenzoriala, un prilej pentru degustari indraznete, networking si socializare.
Meniurile pe care noi le propunem au in componenta ingrediente combinate intr-un mod inedit. Toate preparatele sunt legate prin tematica si se completeaza reciproc. De cele mai multe ori selectam si o lista de bauturi (sau wine pairing) care, alaturate, sa formeze un intreg. Intr-o experienta culinara desavarsita contează deopotriva atmosfera, muzica, designul, armonia intre ce este pus in farfurie si ceea ce inconjoara farfuria.

Ce contine un meniu si cat costa?
In general, propunem meniuri formate din trei feluri de mancare (starter, fel principal si desert), insa, atunci cand consider oportun, imi place sa introduc si un amuse bouche sau chiar sa avem atat un first cat si un second course. Pretul nu este unul general; este stabilit pentru fiecare eveniment si prezentat impreuna cu meniul. Ne propunem sa aducem mancarea gourmet la indemana oricui, astfel preturile sunt intotdeauna accesibile.

Ultimul meniu a costat 99 de lei si a fost compus din mousse de ciuperci de padure, crumble de branza cu mucegai albastru, alune, biscuit cu cimbrisor la aperitiv, supa vichyssoise de urzici cu carne de snow crab, cotlet de miel din Noua Zeelanda in crusta de leurda si seminte de pin, terina de cartofi si anghinare, sos cu ardei copt si menta - la felul principal, iar la desert un cremeux de ciocolata neagra, sorbet de mango, "ramuri" de cacao, "muschi de copac" din ceai verde.

Cat timp dureaza pregatirea unei cine?
Pregatirile pentru cina incep cu mai mult de o saptamana inainte. Stabilim mai intai locatia, tematica si meniul. Urmeaza comenzile catre furnizori. Deseori folosim ingrediente pe care nu le gasim in magazinele de retail (de ex. crab, barbun, halibut) si este necesar sa facem comenzi speciale sau sa le testam pentru a ne asigura de prospetime si calitate. Eu realizez si partea grafica a materialelor de promovare si a printurilor, iar decorurile sunt realizate tot de noi. Gatitul incepe in ziua precedenta cinei, de obicei cu desertul si continua pana la sosirea invitatilor. Avem 2 zile de stat in bucatarie si gatit intens, caci farfuriile pe care le realizam sunt complexe, fiecare fel contine in medie 5 elemente diferite.

Din cate persoane este formata echipa Urban Quizine? Cine gateste?
Echipa noastra este formata acum din 4 persoane (toti din familie). Ei ma ajuta si ma sustin sa imi pun in practica visele. Ei nu gatesc, in schimb sunt critici foarte severi ai preparatelor si datorita lor trebuie sa pastrez un standard ridicat. Apoi, eu concep si gatesc preparatele din meniu, dar bineinteles ca sunt ajutata si sprijinita de personalul din bucataria restaurantului in care tinem evenimentul. Am avut bucuria ca meniurile pe care eu le-am propus sa fie primite foarte bine de catre Chef-ii din locatiile in care am organizat evenimente. Au avut de fiecare data incredere in mine, m-au sustinut si m-au ajutat.

Cum alegi locurile in care organizezi cinele?
La inceput am cautat locatii care sa inteleaga si sa creada in conceptul nostru.  Fiind ceva nou a trebuit sa prezentam in detaliu ceea ce propunem. Acum avem deja o carte de vizita care ne permite sa accesam exact locatiile pe care le dorim si care consideram ca vin in completarea meniului sau a temei pe care o alegem. Se intampla si sa imi placa atat de mult  o locatie, incat pornind de la aceasta,  sa concep evenimentul, meniul si tematica.

Dar meniul? Este altfel de fiecare data?
Intr-adevar, meniul este mereu diferit.  Daca in anumite locatii revenim, o facem de fiecare data “sub o alta infatisare”. De multe ori, invitatii nostri ne-au cerut sa pastram si sa repetam anumite preparate, insa, pe baza feedback-urilor primite, vom avea probabil, la un moment dat, un best off, cu cele mai apreciate si dorite feluri de mancare propuse pana acum.

Ce te inspira atunci cand concepi meniurile?
Ei bine, inspiratia vine pur si simplu. Sunt influentata deseori de ingredientele de sezon, pe care incerc de fiecare data sa le intoduc in meniu si sa le pun intr-o lumina noua, personala. Consider ca secretul unei mancari bune sta in calitatea si in prospetimea ingredientelor folosite.
O sa va spun povestea ultimei noastre cine: locuiesc langa o padure, care, in aceasta perioada a anului isi schimba infatisarea, copacii inverzesc si in jurul lor incep sa apara urzicile, leurda, ciupercile (zbarciogii), ingrediente de sezon care nu ar trebui sa lipseasca din nici un meniu de primavara. De aici a pornit ideea cinei noastre “Forest Going Green”, cu  meniu si decoruri inspirate de verdele padurii.

In ceea ce priveste meniul, am servit un amuse bouche, mousse din ciuperci de padure, crumble de branza cu mucegai albastru, alune de padure, biscuit cu cimbrisor, o supa, vichyssoise de urzici si carne de snow crab, felul principal a fost cotlet de miel din Noua Zeelanda in crusta de leurda si seminte de pin, terina de cartofi si anghinare, sos cu ardei copt si menta, iar desertul,  cremeux de ciocolata neagra, sorbet de mango, “ramuri” de cacao, “muschi de copac” din ceai verde.

Care a fost cel mai frumos loc in care ati organizat o cina si care ti-a ramas in minte?
Nu voi uita niciodata prima noastra cina si emotiile pe care le-am avut atunci: “An Apron Story” – reeditarea unor preparate din concursul MasterChef, la Strudio Hermes.
Totodata, evenimentul de la Iconic Food Wine and Design va ramane mereu in sufletul meu. A fost cina la care, cu inima plina de bucurie, am simtit ca totul este asa cum ne-am imaginat si ca am reusit sa oferim oaspetilor nostri momente magice.



Unde ti-ai dori pe viitor sa tii o cina Urban Quizine?
Pana acum am ales ca locatii restaurante sau bistro-uri, datorita faptului ca asa am putut oferi maximul de confort invitatilor nostri. Acum am dezvoltat logistica necesara pentru a pastra aceleasi standarde de calitate in locatii neconventionale. Astfel,  ne propunem sa organizam in vara aceasta cine cu totul si cu totul iesite din tipare. Sunt 3 locuri pe care le vizam: o cina pe plaja, efectiv pe maulul marii, o cina intr-o padure din Bucuresti, iar al treilea loc special, va ramane deocamdata secret. Va pot spune doar ca este de-a dreptul spectaculos!