Potrivit Stirileprotv.ro, intr-o singura saptamana in Romania sunt colectate cateva mii de tone de ulei ars din bucatariile restaurantelor sau din locuintele noastre. Din pacate, alte cateva tone sunt aruncate la canal de cei care nu stiu cat de periculos poate fi. Un singur litru de ulei ars polueaza un milion de litri de apa, iar, daca ajunge intr-un lac, omoara pestii si plantele.

Din aceasta cauza restaurantele sunt obligate prin lege sa stranga uleiul folosit. Aici apare profitul pentru cei care si-au deschis firme de colectare. De la restaurant, uleiul este dus intr-un depozit, unde este tinut la temperaturi ridicate pentru filtrare. Odata pregatit pentru transport, uleiul merge in tarile care au dezvoltat o intreaga industrie a reciclarii: Germania, Austria sau Ungaria.

De acolo, cele mai mari cantitati de ulei sunt transformate in biodisel - un combustibil folosit de masinile eco. Sau in alte produse, care se regasesc pe piata bunurilor de larg consum, cum ar fi cremele pentru ingrijire personala ori sapunul.

Cei care si-au dat seama de importanta reciclarii il iau de la restaurante sau din bucatariile noastre si il trimit in tari dezvoltate ca Germania si Austria, unde este transformat in sapun si creme. In aceste conditii nu e de mirare ca afacerea de colectare a uleiului a crescut in ultimii ani. Daca unele companii iau uleiul de la restaurante, altele se ofera sa-l ridice de la locuintele oamenilor si pentru el platesc 1 leu pe litru.