Polistirenul este una din cele mai raspandite tipuri de masa plastica. Acesta a fost folosit foarte mult in ultimii ani in industria alimentara, in special pentru comercializarea mancarurilor si a bauturilor servite la pachet. Consumul mondial de polistiren este la ordinul miliardelor de kilograme de an.

New York este cel mai mare oras din tara, urmat de San Francisco, Seattle si Portland, Oregon, care a interzis ambalajele din polistiren, pe care activistii de mediu le-a descris ca fiind un real pericol pentru natura. “Aceste produse pot da nastere la probleme mari de mediu si nu au ce cauta in New York. Avem optiuni mai bune, alternative mai bune, si daca mai multe orase ne vor urma exemplul, aceste alternative vor fi produse in cantitati mai mari si vor si mai ieftine”, a declarat primarul Bill de Blasio.

Bineinteles, legea nu va intra in vigoare peste noapte, ci de la 1 iulie, intrucat in acest moment sunt recipientele din polistiren sunt peste tot in New York. Anul trecut, s-au colectat nu mai putin de 28.500 de tone de polistiren expandat. 90% din aceasta cantitate a provenit de la recipientele pentru mancare.

Si pe piata din Romania, aceste recipiente sunt folosite din plin, in special la magazinele specializate pe livrari la domiciliu.

Sursa: www.washingtonpost.com