Ferran Adria a venit cu spumele aromate si bucataria moleculara. Rene Redzepi a adus pentru Noma titul de cel mai bun restaurant din lume printr-o noua abordare a ingredientelor locale in bucataria nordica. Amandoi pierd, insa, teren in fata unor meniuri create pe baza unor retete si idei vechi de sute de ani. Au reinviat o data cu aniversarea a 100 de ani a Titanicului si par sa placa unui numar tot mai mare de oameni.

In ceea ce priveste mancarea, cand spui vintage spui lux si opulenta. Meniurile de odinioara, cel putin cele de restaurant insemanu preparate elaborate si feluri de mancare complicate: sunca in crusta caramelizata cu sampanie, budinca Waldorf cu foie gras, somon imbaiat in sos cremos frantuzesc.

La restaurantul “Prime Meats” din Brooklyn, New York, s-a plătit şi 150$ pentru o cina inspirata din ultima masa servita pe Titanic in urma cu un secol. Se spune ca meniul initial a fost creat sub atenta indrumare a celebrilor Auguste Escoffier si Cesar Ritz. Surpriza e ca acelasi restaurant are in pregatire si un meniu de la bordul zeppelinului german Hindenburg, un veritabil Titanic al aerului, facut scrum dupa zborul transatlantic din 1937.

Restaurantul hotelului Vanderbilt Grace din Newport, Rhode Island, a lansat un meniu inspirat de legaturile cu una dintre cele mai faimoase fmilii americane. Bucatarul sef Jonathan Cartwright a creat un meniu asemanator cu cel servit in 1912 la cina familiei Vanderbilt. Printre preparatele vintage sunt supa crema de homar sau bezele cu smantana. Cea mai mare provocare pentru bucatarii care incearca astfel de meniuri este lista de ingrediente. Multe dintre ele nu se mai gasesc. De pilda, in meniul Vanderbilt erau preparate cu ciocarlie, dar bucatarul Jonathan Cartwright spune ca ei folosesc prepelita in locul acestei pasari.

La hotelul Fairmont Château Laurier, din Ottawa, Canada, bucatarii nu s-au multumit doar cu cinele inspirate de Titanic. Un meniu special pentru ceai este disponibil pentru clienti pentru a aniversa 100 de ani de la deschiderea hotelului si respecta intocmai retetele din 1912. Acelasi trend, dar intr-o varianta moderna, a fost adoptat si de El Puerto Restaurant din Playa del Carmen, Mexic, unde poti gusta un meniu maias pregatit cu ingrediente locale si tehnici maiase, daca iti faci rezervare si il comanzi cu doua zile inainte.

La noi, daca e sa dai crezare promovarii, la “Caru’ cu bere” poti manca mici facuti dupa reteta secreta de pe la 1920. Sau…mai poti face o incercare personala in propria bucatarie cu o reteta din cartea lui Constantin Bacalbasa “Dictatura gastronomica. 1501 Feluri de Mancari din 1935”.