Cea mai mare dintre ele va avea loc pe 3 iunie, in centrul Londrei unde se organizeaza Marele Pranz pentru Jubileu. Practic, va fi o imensa petrecere pe strazi la care londonezii si turistii vor putea sa guste din nenumarate preparate pe care le vor gasi la magazinele din Piccadilly Circus sau pot veni cu propriu picnic pregatit acasa.

Daca nu ajungi la Londra pe 3 iunie te poti simti ca la un picnic in Hyde Park cu un meniu tipic englezesc asa cum se va servi la Marele Pranz. Dominante trebuie sa fie preparatele traditionale, iar unul dintre cele mai importante este cel cu pui numit Coronation chicken (resturi din fripura de pui si maioneza), creat special pentru prima data la incoronarea reginei in 1953. Vor curge, insa, si tone de fish & chips, vita Wellington, budinci, ceaiuri si briose si alte bunatati englezesti.

La masa cu supusii sau doar un exercitiu de imagine

Nu stim daca englezii isi vor permite sa guste bunatati pe care Casa Regala le pregateste cu ocazia dineurilor date cu ocazia Jubileului. Cert e ca la Casa Regala mesele nu sunt nici pe departe cele pe care multimea le savureaza. Si oricat de impatimit de gratare se declara Printul Philip (printul consort al Reginei Elisabeta), si oricat se lauda Printul Charles ca ii place mancarea traditionala atunci cand ajunge la Viscri, in Romania, cand vine vorba de meniul de zi cu zi lucrurile stau cu totul altfel.

Casa Regala mananca intotdeauna bine chiar daca incearca sa pastreze aparentele unor britanici obisnuiti. Regina Elisabeta a II-a mananca cereale la micul dejun si e un fan infocat al caserolelor Tupperware (o marca accesibila de vase si cutii pentru depozitarea alimentelor), ii plac ceaiul bun si tocanita irlandeza. Dar in ciuda acestor preferinte obisnuite printre englezii simpli, Regina scrie in fiecare dimineata, catre bucatarie, o lista de dorinte culinare pentru ziua respectiva. Oare cati dintre noi ne permitem acest lux?

Printul Charles se declara un sustinator al produselor bio. Nimic mai nobil, dar nu orice britanic isi permite sa cumpere marcile de ceai, prajiturele cu ovaz sau gem pe care le consuma Alteta Sa Regala. Si noua Ducesa de Cambridge, Kate, se arata entuziasmata sa cumpere in lanturi de magazine pentru popor, dar in martie isi facea aparitia alaturi de Regina in magazinul de cu delicatese Fortnum and Mason (furnizorul Casei Regale) unde a gustat petale de trandafir zaharistite care se vand cu 6 lire / 100g. Noi ne intrebam oare cati britanici au reusit sa mai guste astfel de delicatese?