Prima proba a zilei: cutia misterelor

Concurentii au primit 75 de minute pentru a gati un preparat folosindu-se doar de ingredientele secrete aflate in cutie.

In aceasta editie ingredientul principal a fost coquelet, un pui descris de chef Catalin ca avand 2 caracteristici speciale: are o varsta de maxim 28 de zile si greutatea intre 480 si 500 de gr.

Pe langa pui, cutia a mai continut si brocoli, rosii cherry, vin rosu, smantana dulce, cimbru, faina, ciuperci champignon, bacon, morcovi, portocale, fenicul, ceapa, usturoi, mustar, ciocolata si oua.

Dupa socul avut la descoperirea ingredientului principal (“Am ridicat capacul si am vazut un animal mic, mic, mic si galben”, “soc, coquelet. bucurie, coquelet. spaima, coquelet”), si-au adunat cu totii fortele si s-au pus pe treaba.

Conform regulamentului, la finalul probei am avut doua categorii de evidentiati: cele mai slabe, respectiv cele mai bune 3 dish-uri.

In prima categorie a intrat, in mod surprinzator, Andreea care pana la editia de ieri se descurcase destul de bine. “Ai fost total neinspirata cand cand ai facut un sos de vin cu ciocolata”. Argumentul Andreei conform caruia sosul a fost inspirat de unul similar facut de Gordon Ramsay nu a impresionat deloc juriul.

“Magda, farfuria ta este un dezastru”, asa au explicat juratii includerea Magdei in categoria celor mai slabi 3 concurenti.

Cel de al treilea concurent intrat in categoria “cele mai slabe farfurii” a fost Alexandru (D’Artagnan), farfuria lui fiind considerata foarte apropiata de cea pregatita de Andreea. “Sosul meu are altceva in compozitie. Sosul meu are ciocolata si vin rosu in compozitie dar nu este ca sosul Andreei”.

Cele mai bune 3 farfurii

“Daca nu mi se va topi in gura vei avea o problema” i-a spus chef Bontea lui S. Sissoko. Dar nu a fost cazul. Acesta a facut o “minunatie” de preparat care l-a trimis direct in top 3. Ca si bonus, aprecierile lui Sorin Bontea i-au produs si un orgasm.

Si al doilea concurent din top 3, Mimi, s-a dovedit a avea ceva de impartit cu chef Bontea. “Eu cred ca tu ai o pasiune pentru chef Sorin. Si la preselectii cand l-ai vazut ai inceput sa plangi”.

Cel de al treilea concurent din top 3 si marele castigator al probei a fost, spre surprinderea multora, Bogdan Alexandrescu. Desi a inceput foarte bine competitia, in ultimele editii Bogdan nu a mai mers la fel de bine, fiind in repetate randuri aproape de eliminare.

Proba de inventivitate

Castigator al probei precedente, Bogdan a trebuit sa aleaga intre bucatariile din Ardeal, Moldova si Muntenia.

La prima vedere alegerea lui Bogdan, bucataria Ardeleneasca, li s-a parut tuturor o proba simpla ca doar toata lumea a mancat, macar o data in viata, un preparat din zona. Cum s-au descurcat ... cel mai bine descriu rezultatul aprecierile juriului:

Sorin Bontea “Va aplaud, va felicit si v-as trimite pe toti acasa”

Florin Dumitrescu “Pentru mancarea pe care am gustat-o astazi, sincer, imi vine sa-mi dau demisia”

Catalin Scarlatescu “Carnea asta de porc grohaie, daca ma apropii de ea ma musca”

A fost pentru prima data in MasterChef cand parca toti concurentii si-au pierdut ideile, cu totii vedeau in fata ochilor doar mamliga, varza, gulas.

In acelasi timp, ne asteptam ca proba asta sa fie cea mai grea din intregul concurs. Nu cu foarte mult timp in urma, Radu Anton Roman spunea despre gastronomia romaneasca:

“Romanii nu isi iubesc bucataria. Toate bunatatile strabunicii zac aruncate in caiete prafuite de retete, abandonate ... foarte putini mai stiu sa gateasca romaneste, iar si mai putini o fac. Se mananca pizza si hamburger, chebab ori sushi”.

Testul de recunoastere ingrediente

Pusi in fata unei mese cu 30 de ingrediente diferite, concurentii trebuiau sa recunoasca un numar cat mai mare dintre acestea. S-au putut baza pe vaz, miros, gust si simt tactil.

Impulsivitatea i-a facut pe doi dintre concurenti sa greseasca incredibil. Amandoi, Iris si Magda, s-au grabit sa numeasca morcovul ca prim ingredient recunoscut. Doar ca “morcovul” nu era chiar un morcov obisnuit ci baby-carrot. Ramasi cu zero puncte dupa prima incercare, cei doi au trecut la baraj, unul dintre ei urmand ca la finalul acestuia sa paraseasca MasterChef.

Ceva mai atent decat prima data, Iris a reusit sa recunoasca 12 ingrediente. A gresit la turmenic pe care l-a confundat cu sofranul.

Tot la turmenic s-a impiedicat si Magda. Ea insa a gresit mai devreme decat Iris fiind astfel eliminata din competitie. “Mi-a fost ciuda ca am gresit din cauza unui morcov mic. Aici emotiile sunt prea puternice. Am invatat ca trebuie sa-mi controlez emotiile, am invatat multe lucruri aici, in special despre mine”.

Saptamana viitoare vom avea din nou prba de gatit “in deplasare”. De data aceasta, concurentii vor trebui sa gateasca pentru 400 de persoane la o cantina de ajutor social. Pana atunci, puteti revedea emisiunea pe voyo.ro.

Tags: MasterChef