Definitia din dictionar spune ca planctonul este format din organismele vegetale si animale (alge, bacterii, mici vietuitoare), care traiesc in apa pana la o adancime de 200 m si care constituie hrana pestilor si a altor animale acvatice. Cele mai multe au dimenisiuni microscopice, dar altele pot ajunge si la marimea unei meduze.

Asadar, e de inteles de ce noul meniu semnat de Ángel León, un bucatar din Cádiz, Spania, a creat valva printre gurmanzi. Felurile sale de mancare sunt bazate numai pe alge si alte organisme marine, provenite din plancton.

Desi e hrana pentru pesti, León a reusit sa o transforme intr-un meniu delicios pentru restaurantul sau cu stele Michelin - Aponiente - si cere pe el un pret piperat de 105 euro. Planctonul este o obsesie veche pentru acest bucatar, care este indragostit de mare si nu de putine ori i-a fost rau dupa ce a consumat tot felul de ingrediente marine. Clientii lui nu sunt, insa, in pericol. Din 2007 s-a asociat cu cercetatorul Carlos Unamunzaga si a inceput sa cultive plancton care, sustine el, nu este periculos pentru om.

Secretul preparatelor sale culinare este sa mentina algele intr-o stare congelata-uscata si sa le adauge apa sterilizata de mare chiar inainte se servire pentru a le mentine si aspectul si gustul proaspat.

León, care se considera bucatarul marilor, crede ca microalgele ofera o paleta infinita de culori si gusturi pe care bucatarii nu au experimentat-o pana acum. Este sigur, insa, ca fiecare client va experimenta in mod diferit meniul sau in functie de amintirile pe care le va starni amestecul de gusturi dulci, acide, sarate si amare din preparate.

Sursa: Daily Mail si Modern Farmer

Sursa foto: www.aponiente.com