Banuim ca pentru un sef de stat nimic nu este lasat la voia intamplarii. Nici macar meniul de la masa. In cazul lui Barack Obama, presedintele Statelor Unite, nu incape urma de indoiala. Stilul sau de viata s-a schimbat nu numai prin functie, ci si prin regimul pe care l-a adoptat. Nu numai pentru ca trebuie sa fie un model pentru o natiune, ci si pentru ca familia lui crede intr-un stil de viata sanatos.

Cum arata viata “sanatoasa” la Casa Alba? Cele doua arme secrete sunt bucatarul Sam Kass si antrenorul personal Cornell McClellan. Cei doi au dezvaluit detalii nestiute pana acum despre viata presedinteleui, a primei doamne si a celor doua fiice.

Legume si multa miscare

Sam Kass spune ca gateste pentru familia prezidentiala multe legume proaspete: broccoli, spanac, fasole verde, langa orez brun, peste sau carne de pui. Nimic neasteptat avand in vedere ca prima doamna, Michelle Obama, a infiintat gradina prezidentiala pe peluza de sud a Casei Albe si este o sustinatoare infocata a mancarii sanatoase.

In emisiunea Paulei Dean, Michelle Obama spunea ca bucatarul personal incearca intotdeauna sa gateasca cu ingrediente locale, proaspete si sanatoase pentru intreaga familie. Marturisea ca, din cand in cand, sotul sau pofteste la mancare picanta, condimentata cu celebrii ardei chilli. Si bucatarul Sam Kass spune ca uneori familia prezidentiala se mai alinta cu o pizza sau un burger, dar in general incearca sa manance cat mai echilibrat.

Pe langa meniul sanatos, familia Obama face multa miscare: de la abdomene pana la sesiuni de box, jogging, fotbal sau baschet.

De la ciudatenii exotice la un meniu sanatos

Daca asa arata mesele de acum ale presedintelui Barack Obama, in trecut nu sunau la fel de bine. In campania prezidentiala din 2008, revista Saveur publica o lista cu mancarurile preferate ale contracandidatilor, iar in meniul Obama intrau la micul dejun 4-6 oua, cartofi, paine de secara si uneori fructe, cereale si bacon.

Pentru ca este prima masa a zilei, putem accepta aceste combinatii, dar cele pe care marturisea ca le-a consumat in copilarie pot intra usor pe lista ciudateniilor. In cartea sa Dreams from My Father, in care povesteste anii petrecuti in Indonezia, presedintele scrie ca a testat si gustat carne de caine, carne de sarpe si lacuste prajite.