Dupa ce a participat la MasterChef, Laura Cosoi si-a lansat o carte de bucate si isi tine la curent cititorii cu retete pe blogul personal. Cu toate acestea, de Craciun vedeta marturiseste ca este doar un musafir rasfatat si se bucura, impreuna cu iubitul ei, Cosmin, de bunatatile preparate de mamele lor.

La Iasi, la parintii ei, Laura are un meniu care ii aduce aminte de copilarie. De pe masa de Craciun a familiei Cosoi nu lipsesc niciodata salatele de toate felurile, portocalele, tortul de mere, dar nici preparatul ei preferat: salata de morcovi cu usturoi si maioneza.

Cele mai bune sarmalute le face bunica ei, careia Laura ii zice “mama Marioara”, insa intre timp a invatat si ea. “Stiu sa fac orice, doar ca nu am exercitiu”, spune ea.

Cat despre cozonac, daca ar fi sa reinventeze reteta clasica, Laura ar adauga niste ingrediente: ar amesteca cu nucile si niste alune si migdale. Anul acesta, vedeta si-a mai propus sa faca un experiment: sa gateasca un cozonac raw vegan.
 
Daca ar fi sa pregateasca un meniu de Craciun international pentru cei dragi, Laura ar pune pe masa cele mai bune preparate internationale, care au cucerit-o de-a lungul timpului: “ As pune cate putin din fiecare bucatarie: sarmalute, vita gatita in stil thai, supa tom yam, paste cu sos rosu, foie gras :)”

Iata si o reteta recomandata de Laura Cosoi: Choux a la Creme, pe care o poti incerca de Craciun, la desert:

Ingrediente (aproximativ 30 buc):
Coji: 150 ml ulei, 180 ml apa, 200 g faina, 4-5 oua, 2 varfuri de cutit de sare.
Crema: 100 g amidon,100 g faina, 700 ml lapte, 4 oua, 180 g zahar, vanilie, un varf de cutit de sare, (100 g unt, optional)
Frisca: 200 ml smantana de frisca , 2-3 linguri de zahar pudra.

Mod de preparare:
Se toarna apa intr-un vas mediu, apoi uleiul si se adauga sarea. Se pun la foc pana la punctul de fierbere, se toarna intreaga cantitate de faina, in bloc si se amesteca energic pana se inglobeaza toata faina, iar aluatul se aduna lasand curati peretii vasului. Aluatul obtinut se lasa la racit dupa care se incorporeaza ouale, rand pe rand, pana cand aluatul devine o pasta omogena. Cuptorul trebuie incins la o temperatura de 180 ºC. Aluatul se spriteaza pe tava tapetata in prealabil cu posul in forma de aveline la o distanta de 4cm, in dimensiunea unei nuci. Se dau la cuptor unde se tin la temperatura de 180 ºC pentru aproximativ 15 min pentru ca apoi temperatura sa fie redusa la aprox 120 ºC pana cand cojile vor avea aspect pufos si vor fi uscate si aurii. Atentie, nu deschide usa cuptorului deoarece cojile se vor lasa. Dupa racire se taie capacele cojilor.

Mod de preparare crema fiarta de vanilie:
Laptele se pune la foc intr-o cratita impreuna cu vanilia si se incalzeste. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana cand acesta se dizolva, apoi se inglobeaza amidonul si faina cernute si se amesteca pana la omogenizare. Laptele incalzit se toarna in fir subtire in cantitati mici astfel incat, prin amestecare continua sa nu se formeze cocoloase. Se toarna apoi in cratita in care a fost incalzit laptele si se da la foc amestecand continuu pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca. Se spumeaza albusul cu 2 linguri din zaharul pentu crema. Se inglobeaza apoi bezeaua cu crema fiarta pana la omogenizare.
Se vor umple cojile cu crema obtinuta utilizand un pos, se spriteaza apoi frisca, se pun capacele si se pot servi asa, sau glazurate cu ciocolata ori caramel. Eu am pus frisca si bomboane de ciocolata pentru decor.

Tips:
- In cazul utilizarii cuptorului de acasa iti recomand sa coci tavile pe rand caci doar asa pot sa iti iasa cojile coapte la fel. Este necesara respectarea aceleiasi proceduri si atentie la temperaturi!
- Se recomanda servirea dupa 12-24 ore.

Mai multe retete gasesti in volumul "Ramai la masa?" care este pe rafturile librariilor din intreaga tara.