Acum 100 de ani painea se vindea numai intreaga, sub forma de franzela, iar felierea pentru sandviciuri se facea numai la nevoie pentru ca odata taiata painea se invechea mai repede.

In 1928, Otto Frederick Rohwedder venea pe piata cu inventia care era sigur ca va schimba lumea. Se intampla in Des Moines, Iowa, SUA unde a prezentat un feliator mecanic de paine. Rohwedder, bijutier de meserie, era sigur ca inventia sa nu numai ca va ajuta miile de gospodine, ci va schimba in bine si industria panificatiei. A crezut atat de mult in ideea sa incat si-a vandut cele trei magazine de bijuterii pe care le detinea si a investit toti banii in aceasta inventie.

Din 1912 a inceput sa lucreze la ea si in 1917 a suferit o mare dezamagire cand un incediu i-a distrus primul prototip al masinariei. Dupa ani de munca si cautari de sponsori a reusit sa construiasca un nou feliator in 1927. Acesta nu numai ca felia painea, dar si invelea feliile in hartie, astfel incat painea sa ramana proaspata.

Sursa foto: Wikipedia

Brutarii nu au primit cu bratele deschise inventia. Unul singur, Frank Bench, prieten al lui Rohwedder a pus-o in functiune si a testat-o. Astfel, prima franzela feliata (Sliced Kleen Maid Bread) a ajuns pe raftul brutariei sale pe 7 iulie 1928 si a aruncat in aer vanzarile peste noapte.

Doi ani mai tarziu companii mai mari au inceput sa folosesca masinaria inventata de Rohwedder si pana in 1933, 80% dintre brutariile si fabricile de paine din SUA vindeau paine feliata cu aceasta masinarie.

Painea feliata pentru sandviciuri a devenit astfel o prezenta permanenta in casele americanilor, amenintata doar in perioada grea de rationalizare a alimentelor din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand s-a revenit pentru scurt timp la vanzarile pentru franzele intregi.

Sursa: Daily Mail