Premiile pentru cele mai bune meniuri de la bordul avioanelor (Best In-flight Dining Award) au fost acordate pentru doua categorii: clasa business si clasa economy.

Compania Emirates a primit elogii si premiul expertilor pentru al doilea an la rand in categoria business class. Juriul Saveur s-a declarat uimit de calitatea ingredinetelor si servirea meniului. Iar motivul este simplu. La Business class, acesta companie serveste caviar iranian, smantana si clatite traditionale rusesti (blini) langa un pahar de sampanie, iar meniurile au fost create special de bucatari renumiti pentru a satisface gusturile clientilor pretentiosi.

Mesele constau in sapte feluri de mancare servite in cele mai fine portelanuri, langa vinuri vechi, aducand o experienta comparabila cu cea din orice restaurant de cinci stele din lume, au concluzionat expertii.

Premiul cititorilor revistei Saveur a ajuns la Oman Air, incantati de serviciile oferite la clasa business, unde meniul se deschide cu icre negre si sampanie Dom Pérignon, urmate de preparate din ingrediente de sezon (de exemplu: supa de dovleac si mere), continuate cu un fel principal apetisant format din friptura de vita, somon sau biban si garnituri de orez cu sofran sau sparanghel la gratar. Iar pentru clientii care vor sa guste bucataria araba, exista in meniu kebab cu creveti, naut la abur, orez cu seminte de pin si bame.

Iar intreaga masa se incheie cu un decadent mousse de ciocolata si un vin vechi de Porto.

In acelasi clasament al celor mai bune mese servite pasagerilor de la business class Etihad Airways, Delta Airlines si Singapore Airlines au primit voturi si pareri pozitive, meniurile lor fiind declarate excelente de catre experti. Iar lista companiilor la care ai putea sa fii uimit de mesele savuroase mai cuprinde Qatar Airlines, Korean Air, Air New Zealand, Virgin Atlantic, Turkish Airlines sau Lufthansa.

Cele mai bune meniuri la clasa economy, acolo unde biletul este de obicei mai ieftin, iar asteptarile mai mici, sunt cele oferite de Singapore Airlines. Atat expertii, cat si cititorii au laudat felurile de mancare ale companiei cu ingrediente care reflecta din plin influentele culinare ale tarilor aflate pe rutele si destinatiile sale. 

In lista se afla preparate cu specific malaiezian precum orezul gatit in lapte de cocos, dar si preparate cu influente occidentale precum tocanita provensala. In acelasi clasament au primit elogii pentru meniul de la clasa economy si Turkish Airways, Korean Air si Virgin Atlantic, dar pe lista mai sunt si Air France, Virgin America, British Airways, Cathay Pacific sau Etihad Airways.

Surse: Saveur si Daily Mail