Pentru fanii inraiti ai mancarurilor bune, pentru gurmanzi sau doar pentru cei care vor sa admire, festivalurile culinare sunt o adevarata incantare pentru ochi si simturi. Fiecare tara are mandriile ei culinare, asa ca targurile tematice se scurg unul dupa altul, luna de luna in fiecare colt al lumii. Cu siguranta nu poti ajunge la toate, dar poti sa alegi macar unul dintre festivalurile si evenimentele culinare ale lunii martie, in functie de pofte, dorinte si buget.

Salonul mondial de brutarie, patiserie, cofetarie si ciocolaterie “Europain” 2012

Cand: 3-7 martie

Unde: Paris, Franta

De ce: cu siguranta este un festival pentru impatimitii prajiturilor si delicateselor dulci. Ai sanse sa vezi la lucru cei mai iscusiti cofetari, care se intrec in concursuri de patiserie sau arta decorativa pe cele mai dulci prajituri. Bineinteles, trendurile din domeniu au un loc special asa ca poti afla despre prajituri bio, reinventarea retetelor de dulciuri clasice folosind ingrediente sau arome noi si despre beneficiile painii in alimentatie.

Site oficial:  Europain 

 

Targul de carti de bucate, Paris 2012

Cand: 7-11 martie

Unde: Paris, Franta

De ce: daca te-a parasit inspiratia in bucatarie, o carte noua cu retete despre care nu ai mai auzit pana acum te poate scoate din incurcatura. La targul din Paris vei gasi orice autor iti doresti si carti de bucate din toate bucatariile lumii. Mai mult, vei descoperi si carti despre vinuri. Totul este condimentat cu demonstratii de gatit si degustari de licori fine, asa ca plimbarea printre standuri iti va starni simturile. Targul de carti de bucate de la Paris promite sa fie, in acest an, un festin cu feluri rafinate frantuzesti si mancare malaieziana si o sectiune noua de standuri unde poate fi degustata berea.

Site oficial: Cook Book Fair

 

Competitia internationala de vinuri de la Thessaloniki

Cand: 8-10 martie

Unde: Thessaloniki, Grecia

De ce: este singura competitie internationala de acest gen care se organizeaza in Grecia. Este locul de intalnire al somelierilor, oenologilor si jurnalisitlor din domeniu, care sunt invitati sa deguste vinuri grecesti. Daca esti doar vizitator, ai sanse sa prinzi si tu un pahar la ceremoniile de dupa competitie. Vei gusta, astfel, vinurile desemnate cele mai bune.

Site oficial: International Wine Competition

 

Festivalul ciocolatei din Brighton

Cand: 17-18 martie

Unde: Brighton, Marea Britanie

De ce: pentru doua zile de rasfat cu ciocolata, trebuie sa treci Canalul Manecii. Te vei putea satura doar privind bunatatile tavalite prin cacao si inmuiate in sosuri cu ciocolata. Indiferent ce poftesti, vei gasi aici: trufe, bomboane, batoane, prajituri, clatite, bauturi sau siropuri, toate cu ciocolata. Iti poti face aprovizionarea pentru un an intreg sau macar pentru Paste, si vei ramane cu cele mai fine amintiri ale gustului dupa ce vei incerca produsele unor ciocolatieri cunoscuti: William Curley, Damian Allsop sau Paul Wayne Gregory. Intrarea este libera in raiul ciocolatei, asa ca nu iti trebuie decat cheful de cumparaturi! Daca nu ai cum sa ajungi la Brighton trebuie sa stii ca acelasi festival va avea loc si la Oxford in 24-25 martie si la Londra pe 30 martie si 1 aprilie.

Site oficial: The Chocolate Festival