Scriam in urma cu putin timp despre risipa enorma de alimente din SUA (40% din mancarea produsa este aruncata). Nu am scris articolul respectiv pentru a arata cu degetul catre alte natiuni ci pentru a trage un semnal de alarma. Asa cum se intampla la americani, se intampla si in alte colturi ale lumii si chiar si in Romania astfel de lucruri. Diferenta in noi si ei este ca ei stau ceva mai bine la capitolul statistici.

Revista industriei alimentare din Marea Britanie, Next Generation Food, a publicat un infografic care nu se limiteaza doar la a prezenta cat de multa risipa fac britanicii dar, arata si care este impactul asupra mediului.

31% din mancarea cumparata in Marea Britanie este aruncata. 8.3 milioane de tone de mancare irosita. Pierderea este a cumparatorilor, producatorii si vanzatorii profitand de acest gen de „lacomie”. In medie, o familie britanica arunca 70 de kg de mancare intr-un an, echivalentul a peste 450 de euro.

Cele mai mari pierderi sunt in randul produselor perisabile ca fructe, legume sau paine. Sunt aruncati struguri in valoare de 5 mld de euro, rosii in valoare de 2.5 mld, paine in valoare de 2.6 mld (asta daca nu luam in calcul si rondelele prajite care adauga inca 775 de milioane).

Mai ingrijorator este faptul ce 15% din alimentele aruncate, nici macar nu au fost scoase din ambalaj.

Dincolo de pierderile cuantificabile material, se adauga si efectele negative asupra mediului. Peste 20% din gazele de sera din UK provin din industria alimentara. Daca de maine nu ar mai irosi nici un gram de mancare, britanicii ar respira un aer mult mai curat. Ar fi ca si cand dintr-o data, una din patru masini a disparut de pe soselele lor.

In galeria foto gasiti imagini cu cele mai importante statistici.