De la gustari pana la feluri principale si sosuri, dulceata de portocale, „marmelade” cum ii spun britanicii oricarei dulceti pe baza de citrice, se potriveste perfect langa o multime de ingrediente. Pentru inceput iti trebuie o dulceata buna, facuta cu mana ta, acasa.

Gasesti aici reteta noastra favorita de dulceata de portocale, demna de Alice in Minunilor. Odata ce ai ingredientul principal, uite ce alte utilizari poti sa ii dai. 

1. Pentru carne de pasare la cuptor. Fie ca e un pui, fie ca e un curcan intreg atunci cand te pregatesti sa il ungi cu unt si sa il pui la rumenit, adauga deasupra lui si cateva linguri de dulceata de portocale. Va forma o crusta dulce-acrisoara peste friptura.

2. Pentru costite de porc. Nu numai carnea de pasare se potriveste cu aromele astingente de citrice. Si costitele de porc sau orice alta bucata de carne cu mai multa grasime, facuta la cuptor sau pe gratar merge langa un sos dulce pe baza de dulceata de portocale.

3. Cu cereale fierbinti. Daca poti sa mananci orez cu lapte si dulceata, de ce n-ai incerca si alte feluri de cereale langa dulceata favorita. Merge langa bulgur, quinoa sau ovaz.

4. Combinata in vinegrete. In cele clasice sau in cele sofisticate, o lingurita de dulceata face minuni. Foloseste-o langa salate de primavara: salate verzi, rucola, valeriana, ridichii, morcovi.

5. Pe platoul cu branzeturi. Pune un borcan cu dulceata aromata de portocale langa branzeturi fine si biscuiti din cereale integrale pentru un aperitiv rapid de petrecere. Sau incearca mini sandvisuri cu prosciutto, branza cu mucegai si dulceata. Serveste-le langa un pahar de Prosecco.

6. Marinada pentru somon. Cateva linguri de sos de soia si o lingura de dulceata sunt o combinatie aromata in care sa pregatesti carnea de somon, inainte sa il pui la cuptor.

Mai ai si alte idei? Te invitam sa ni le povestesti.