Somerset House din Londra te lasa sa tragi cu ochiul inauntrul mintii unuia dintre bucatarii faimosi ai lumii. Aclamat pentru restaurantul El Bulli, Ferran Adrià este de aproape trei decenii unul dintre cei mai cunoscuti bucatari si un promoter al bucatariei catalane de inalta clasa. La El Bulli, care urmeaza sa se redeschida in 2015 sub forma unei fundatii, Adrià a reimaginat feluri de mancare simple prin prisma bucatariei moleculare.

Expozitia dedicata - "El Bulli: Ferran Adrià and The Art of Food" - cuprinde o scurta istorie a celebrului restaurant si drumul strabatut pana la cele trei stele Michelin, suprema recunoastere pentru inovare. Sunt expuse o multime de fotografii, documente de corespondenta, dar si o replica a unui desert cu 17 tipuri de bomboane diferite servit la finalul unui meniu care costa 325 de dolari.

Expozitia recreaza in spuma sau pasta de modelaj si alte feluri de mancare servite la El Bulli, dar si etapele prin care acestea treceau pana sa ajunga pe mesele clinetilor, aratand munca titanica dusa de Adrià si echipa sa. In plus, pe un perete cu monitoare vor rula videoclipuri cu demonstartii culinare ale bucatarului.

La Somerset House va exista si o parte a expozitiei dedicata viitoarei Fundatii El Bulli din Spania unde vor avea loc workshopuri profesioniste de gatit si se vor tine evenimente caritabile. Planul lui Adrià este sa puna la bunct si o enciclopedie culinara pentru bucatari, dar si pentru publicul larg.

“Visul meu este ca peste 150 de ani, Fundatia El Bulli sa fie inca aici si inspire bucatarii” spune Ferran Adrià.

Somerset House va gazdui expozitia dedicata celebrului bucatar pana pe 29 septembrie. Aceeasi expozitie va ajunge si la Boston, Moscova si alte orase mari din lume.

Sursa si foto: The Salt