Clujul s-a numarat printre cei care au tinut in mana cupa castigatoare, in Tara Sushi-ului. Alexandru Racatau, bucatarul de la Tokyo Japanese Restaurant, instruit de Master Chef Tsuchiya Naofumi, originar din Japonia, a luat in acest an locul III la ”World Sushi Cup”.

Concursul a avut la baza doua sectiuni: ”Edomae Sushi”(Traditional) si ”Creative Sushi”. Prima sectiune din concurs, ”Edomae Sushi”,  a avut loc in data de 20 August si a pus accentul pe pregatirea unui platou cu sushi traditional japonez, surprinzand acuratetea bucatarilor.

Cea de-a doua sectiune, numita ”Creative Sushi”, din 21 August, a dorit sa transpuna modul in care bucatarii din diferite colturi ale lumii percep prepararea unui Sushi original, aducand in atentia juriului partea creativa a bucatarilor, moment in care arta se imbina cu stiinta.

Reprezentantul Tokyo Group este considerat un artist la locul de munca, datorita pasiunii sale de a crea si a rabdarii care ii vine in ajutor in perfectionarea de zi cu zi. In acest an, batalia s-a dat pentru primele trei locuri, acordate celor mai buni bucatari din concurs. Modalitatea de premiere a fost diferita fata de cea de anul trecut, caci premiile au constat in locul I, II si III, ceilalti concurenti primind doar diplome de participare.

Alexandru Racatau a castigat in cadrul ambelor sectiuni locul III, aflandu-se pe podiumul ”World Sushi Cup”, alaturi de ceilalti castigatori din Japonia, Suedia si un japonez din America: ”E o presiune foarte mare, mai ales cand participi pentru prima data la un astfel de concurs! A contat foarte mult ca am fost format de catre Tsuchiya Naofumi, bucatar japonez, e altceva sa inveti sa prepari sushi de la o persoana care cunoaste traditia culinara din Japonia cu adevarat. Intelegi asta mai ales cand ai de pregatit in fata unui juriu un sushi traditional, in Tokyo din Japonia, si simti cum te ajuta regulile invatate la Tokyo din Cluj”, spune Alexandru Racatau.

Master Chef Tsuchiya Naofumi se afla de 11 ani in domeniul HoReCa si a instruit zeci de bucatari de sushi, care lucreaza in restaurantele Tokyo Group sau in strainatate. Dupa o experienta frumoasa de anul trecut, in care s-a intors acasa cu medalii de aur, acum, ajungand Alexandru pe piedestalul din Japonia, Tsuchiya Naofumi spune ca: ”Bucuria e mare, e foarte mare. Si sunt mandru de Alex. In astfel de momente, simt ca dupa 11 ani de munca, imi primesc rasplata. Si clar, efortul merita cand treci prin astfel de emotii pentru cei pe care ii pregatesti pe acest drum.”

Despre participare ”World Sushi Cup” 2014

”World Sushi Cup 2014” se afla la cea de-a doua editie. Anul acesta concursul international de sushi a avut loc in Tokyo, capitala Japoniei.

Alexandru Racatau a castigat locul III la cele doua sectiuni din concurs, fiind unul dintre favoritii juriului datorita tehnicii corecte de pregatire a sushi-ului traditional si datorita modului in care si-a prezentat viziunea unui sushi original, cu accente fusion.

Acesta a participat la un examen in Tokyo, cu o zi inainte de concurs, alaturi de ceilalti concurenti inscrisi benevol, primind centura neagra in sushi. Si anul trecut, Clujul s-a facut cunoscut prin castigarea a doua premii la ”World Sushi Cup 2013”: ”Gold Sushi Award”, presented by Norwegian Seafood Council si ”Gold Sushi Restaurant Award”, presented by Chiba Kogyo Bank.