Organizatorii au ales in acest an ca loc de desfasurare Pier 26, promontoriu pe fluviu in cartierul Tribeca, loc tinut secret, ca de obicei, pana in ultima clipa.

Participantii, toti inscrisi inainte, au adus mese, scaune, vesela, fete de masa - toate albe -, buchete de flori albe si, bineinteles, cina. La picnicul extrem de popular au fost chiar 35.000 de persoane care nu au depasit faza listei de asteptare. La 33 de grade Celsius, ambianta a fost usor retro, cu palarii spectaculoase, mantii, pene si rochii de dantela. Seara a inceput, conform traditiei, cu miile de participanti fluturandu-si servetelele albe. Apoi au mancat ceea ce au adus - sushi, salate, somon, mezeluri, branzeturi, fructe, totul stropit cu sampanie sau vin.

Pentru cei care au preferat sa nu isi aduca cina, cheful american Todd English a pregatit diferite feluri, de la miel cu usturoi si rozmarin si pui milanez la somon cu ciuperci si dovlecei. Dupa ce au mancat, sute de dansatori au invadat un ring amenajat in mijlocul mesenilor.

"Mereu este foarte greu de organizat un asemenea eveniment la New York, dar acest lucru ne-a permis sa lansam Cina in alb la nivel international", afirma Aymeric Pasquier, cofondator al Cinelor in alb.

La miezul noptii, locul si-a recapatat aspectul normal, fiecare din cei 5.000 de participanti luand mesele, scaunele, vesela si resturile.

Organizata o data pe an, Cina in alb a aparut acum 27 de ani la Paris. In acest an, 70 de orase din peste 35 de tari au avut Cinele lor in alb, de la Paris la Johannesburg si de la Montreal la Tokyo. Pe lista de asteptare sunt circa o suta de orase, potrivit organizatorilor.

La New York evenimentul a avut loc anul trecut la Nelson Rockefeler Park, in sudul Manhattanului, in 2013 a fost gazduit de Bryant Park, iar in 2012, de esplanada de la Lincoln Center. La prima editie din metropola americana, cei 1.200 de participanti s-au adunat in Battery Park, aminteste AFP.

Sursa foto: Facebook.com/aymeric.pasquier