Multe alimente de baza au fost rationalizate
Toate familiile se inregistrau la magazinele locale si aveau un caiet pe baza caruia isi luau alimentele. Iar magazinele erau aprovizionate in functie de cati “abonati” lunari aveau. Rationalizarea a inceput in 8 ianuarie 1940, cand baconul, untul si zaharul au inceput sa se dea in cantitati limitate. In martie 1940 a urmat carnea (doar 500g pe saptamana), iar in iulie, ceaiul, grasimile si branzeturile. Oamenilor li se permitea un singur ou la fiecare doua saptamani, dar nu era garantat ca il vor gasi in magazin. Cat despre ratia de branza, aceasta era intre 30g si 225g de persoana pe saptamana.

Unele alimente nu erau rationalizate
Cartofii, painea si cafeaua se gaseau in cantitati mai mari, iar asta pentru ca nu erau la fel de populare ca acum. Britanicii preferau ceaiul, iar cat despre cartofi, putem sa spunem doar atat: fast-food-urile nu existau pe atunci.

Oamenii erau incurajati sa conserve alimentele perisabile
Ceapa, fructele si legumele de sezon deveneau muraturi pentru iarna. Englezii primeau sfaturi cum sa le puna mai bine la murat astfel incat sa-si pastreze toate proprietatile nutritive.

Marea Britanie a avut un Ministru al Alimentatiei
Acesta trebuia sa promoveze beneficiile rationalizarii si sa-i invete pe oameni sa aiba o alimentatie mai sanatoasa. Lord Woolton a ocupat aceasta functie din aprilie 1940 pana in decembrie 1943. El a fost si cel care a popularizat celebra “Woolton pie”, o placinta ieftina din legume care a ajuns sa-i poarte numele.

Britanicii erau incurajati sa-si cultive singuri mancarea
Scopul a fost ca Marea Britanie sa se poate baza pe propriile resurse in proportii cat mai mari. Drept urmare, chiar si in gradinile din orase se cresteau pui, iepuri si chiar porci.

Un show radio numit “The Kitchen Front” era extrem de popular
Femeile casnice erau nevoite sa caute mereu retete noi pentru ratiile foarte sarace de alimente, asa ca aceasta emisiune radio era ascultata in fiecare casa.

Alimentele care dadeau energie, pe primul loc
Pentru ca barbatii mergeau pe front, iar femeile se ocupau de tot ce ramanea in urma, era nevoie de un plan care sa ii hraneasca sanatos si sa le dea energia de care aveau nevoie. Asa ca britanicii alegeau sa importe in acea perioada uleiuri, seminte, grasimi, carnuri la conserva, peste. Fructele proaspete, si ele surse importante de energie, au lipsit de pe lista importurilor din cauza faptului ca se stricau usor.

Copiii erau implicati in productia de mancare
O atentie deosebita era acordata si copiilor, care nu doar ca erau incurajati sa isi ajute mamele in agricultura, dar erau si invatati, de mici, sa manance cat mai multe legume. Existau desene animate cu personaje simplatice precum "Cartoful Pete" si "Doctorul Morcov", menite sa le atraga atentia.

Sursa: cookit.e2bn.org