Conform unui studiu realizat de Scandia Sibiu pe tema obiceiurilor alimentare, 74% dintre romani sunt preocupati de dieta si de propria greutate. O simpla cautare pe internet folosind cuvantul cheie „dieta” genereaza aproape 90.000.000 rezultate in 0.20 secunde.

Studiul arata ca 7 din 10 romani citesc etichetele atunci cand cumpara un produs nou lansat pentru piata. Printre informatiile verificate pe eticheta pe primul loc se afla numarul de calorii, urmat de aportul nutritiv, dar si beneficiile pentru sanatate.

Mai mult de jumatate din romanii intervievati sunt foarte preocupati de existenta aditivilor alimentari in produsele existente la rafturi.  La nivelul populatiei studiate nu este clara distinctia intre aditivii naturali, fara efecte negative asupra sanatatii si cei artificiali, nerecomandati pentru o alimentatie echilibrata. In consecinta, 3 din 10 oraseni sunt de parere ca toate E-urile dauneaza grav sanatatii in timp ce 4 din 10 oraseni inteleg ca exista aditivi alimentari fara efecte negative asupra sanatatii.

Persoanele din mediul urban dezaproba adaugarea aditivilor pentru culoare sau aroma mai placute ori pentru a mentine prospetimea produsului, dar tind sa fie mai indulgenti cu aditivii adaugati pentru a reduce numarul de bacterii daunatoare din alimente. Astfel, 50% dintre acestia afirma ca adaugarea aditivilor pentru a reduce numarul de bacterii daunatoare din anumite produse este un lucru bun in timp ce aproximativ trei sferturi resping includerea aditivilor pentru un aspect mai placut (78%) sau pentru potentarea aromei (74%).