Ambele etape se vor bucura de prezența a doi invitați speciali, personalitați recunoscute in industria bartending-ului european: Nora Smahelova, membru certificat al juriului World Barista Championship, si Marian Beke, barman si trainer internațional de renume. Cei doi invitați vor juriza competiția la nivel inalt, in calitate de membri oficiali ai juriului Barmaniada.

Etapa de Barista ii va reuni pe podium pe concurenții care vor demonstra atat maiestrie in prepararea si servirea cafelei, cat si o cunoastere avansata a culturii acesteia. Acestia isi vor expune indemanarea si cunostințele in fața juriului, prin prepararea si servirea corecta a 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi pe baza de cafea, intr-un interval de 15 minute, si prepararea a doua Irish coffee in 5 minute.

Emoțiile si adrenalina vor lua o noua forma miercuri, 21 noiembrie, in cadrul penultimei etape a competiției: Etapa de Mixologie.

In finala acestei etape, concurenții vor parcurge 3 probe: Shot -Tails, Cocktail Concept si Jameson Perfect Serve. Creativitatea in folosirea aromelor, metoda de preparare a cocktailurilor si modul in care barmanii vor reusi sa interacţioneze cu juriul in timpul probelor, prin prezentarea si servirea reţetelor proprii, va desemna cei mai buni mixologi.

Pe parcursul celor doua zile consecutive ale competiției, Palatul Ghika va fi totodata si gazda unui targ de specialitate dedicat pasionaților din domeniul bartending-ului. In cadrul targului, expozanții vor cuceri audiența cu produse, prezentari si degustari inedite. Alaturi de expunerile detaliate ale ofertelor de spirtoase, vizitatorii interesați de serviciile disponibile in industria HoReCa vor beneficia si de o prezentare de soluții logistice complete. Spre incantarea publicului, expozanții vor susține sesiuni speciale de cupping, degustari de cafea de origini, prezentari si recomandari de metode de preparare a cafelei pentru acasa.

In cadrul fiecarei etape, publicul va avea ocazia sa experimenteze gusturi si arome unice, participand la demonstrații cu bauturi neconvenționale create la barurile special amenajate. Pasionații de cultura cafelei pot urmari live cum prepararea acesteia se transforma in arta si cele mai creative desene dau personalitate fiecarui cappuccino pregatit la barul special DonCafe. Iar cel mai nou trend in bartending, conceptul de shot tails, inventat de Jameson, va fi prezent si cu aceasta ocazie, pentru a evidenția particularitațile mixologiei „separate”, prin savurarea succesiva a ingredientelor unui cocktail cu whisky. 

Premii

La finalul fiecarei etape, profesionalismul si talentul le vor aduce concurenților care vor ocupa podiumul urmatoarele premii:  400 € - locul I, 250 € - locul al II-lea, 150 € - locul al III-lea.

Barmanul care acumuleaza cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competiţiei, “Barmanul Anului 2012 in Romania”. Barmanul Anului 2012 se va bucura de premiul cel mare, in valoare de 1000 € si, mai ales, de sansa de a reprezenta Romania la Jameson Bartenders Ball 2013, in Irlanda.

Deoarece la Barmaniada vor participa concurenţi din toata ţara, organizatorii isi doresc acoperire la nivel naţional, iar competitia va beneficia de transmisie live pe site-ul www.barmaniada.ro.