Cu ocazia "Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia", eveniment care se va incheia pe 1 decembrie, Uniunea nationala a producatorilor de cartofi prajiti belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis sa se mobilizeze pentru ca aceasta specialitate culinara sa fie inclusa in patrimoniul cultural imaterial UNESCO, dupa modelul unor preparate din gastronomia franceza.

Cartofii prajiti belgieni au o veritabila reputatie de aparat, intrucat 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel putin o data pe luna in meniul lor. Belgienii spun ca acest preparat specific, o combinatie intre cartofii din varietatea "bintje" si uleiul pentru prajit, are un gust unic. Belgienii care adora cartofii prajiti vor sa promoveze preparatul si si-au fixat urmatorul obiectiv: recunoasterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei nationale.

"Gustul delicios al cartofilor prajiti, atmosfera unica din restaurantele de profil si caracterul artizanal al producatorilor nostri fac din cartofii prajiti nu doar un deliciu, ci si o bogatie culturala unica", se afirma intr-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia "Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia".

Asociatia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii si a facut apel, in paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. In acest sens, UNAFRI a lansat o petitie pe internet, dar si in restaurantele care prepara si comercializeaza cartofi prajiti.