Un studiu realizat pentru Journal of Environmental Health, care a inclus 76 de lamai din 21 de restaurante, arata ca 70% dintre acestea prezinta un numar periculos de bacterii. Mostrele au fost colectate imediat dupa ce bauturile, apa ori sucuri, au fost aduse la masa, inainte ca persoanele care au comandat sa poata bea sau atinge paharele.

Philip Tierno, profesor de microbiologie si patologie la Centrul Medical NYU Langone, a realizat zeci de astfel de studii, între care unul, comandat de televiziunea ABC, a demonstrat ca jumatate dintre lamai erau contaminate cu materii fecale. "Angajatii nu folosesc manusi si nu spala fructele, in cel mai bun caz le clatesc", spune Tierno. "Majoritatea sunt contaminate din cauza faptului ca cei care le taie, fie ca sunt barmani sau bucatari, fac si alte activitati, spre exemplu, iau banii clientilor sau spala pahare", adauga el. Toate specimenele colectate, de la diferite restaurante si institutii, prezentau bacterii specifice intestinelor, tractului respirator sau pielii. Unele dintre ele aveau urme de E. coli sau candida.

Desi originea bacteriilor nu a fost determinata de cercetatori, acestia speculeaza ca feliile de lamaie au fost contaminate fie de angajati, fie de carnea cruda, relateaza Huffington Post. "Chiar daca lamaile au unele proprietati antibacteriene, acest studiu doveste ca o multitudine de microorganisme pot sa supravietuiasca in coaja si pulpa lamailor", spun autorii raportului.

Citeste mai multe pe Mediafax.ro!

Tags: lamai, limonada