Cea de a 2-a zi incepe cu o noua vizita la supermarket-ul din colt. “Incepe” este un fel de spune pentru ca m-am dus la cumparaturi dupa ce mi-am terminat programul de la munca.

Pana acum, lucrurile merg bine cu proiectul. Am asa un fel de entuziasm specific inceputurilor. De pe la ora 16:00, am inceput sa devin nerabdatoare. Abia asteptam sa treaca timpul, sa termin ce mai am de facut si sa fug acasa (cu o mica escala prin magazin) pentru episodul 2.

Deja ma simt ca o mica vedeta printre colegii de munca. Daca m-as fi apucat de chestia asta acum cativa ani si daca nu ar fi avut altcineva ideea inaintea mea, poate chiar ajungeam vedeta :). Tot imaginandu-mi cum ar fi fost sa se faca un film despre mine, si nu orice film ci unul in care joaca Meryl Streep, nici nu mi-am dat seama cand a trecut timpul. Cand m-am trezit din visare deja facusem ore suplimentare :). Hai ca incepe sa-mi placa din ce in ce mai tare bloggereala asta.

Fiind totusi in intarziere, imi strang repede lucrurile si ma indrept spre magazin. Am de facut cumparaturi pentru o supa de mazare. O alegere ciudata ar spune cei care ma cunosc. Eu nu gatesc supe. Sau cel putin nu o fac foarte des. Nu imi place sa mananc de doua ori la rand acelasi lucru iar supa, de obicei, o faci in cantitati ceva mai mari ... Am o singura reteta pe care o fac (poate va spun dupa terminarea proiectului doua vorbe despre cea mai buna supa din lume, supa de cartofi cu porumb si lapte) in rest, mananc in oras sau cand merg in vizita la mama.

Revenind la supa Juliei, cred ca am ales sa o fac, influentata fiind de o fotografie vazuta pe net. Mi-am dat seama de acolo ca este o supa cu afumatura. Yummy.

Lista de ingrediente arata asa:

  • 400 gr mazare (eu am luat o punga de mazare congelata)
  • o ceapa mare
  • 2-3 frunze de telina
  • 1 fir de praz
  • 1 morcov mare
  • 1 catel usturoi
  • 1 buchet aromat (3 catei usturoi, 2 foi de dafin, 1 lingurita de cimbru, 8 fire de patrunjel)
  • 2 ciolane de porc
  • sare
  • piper

In magazin, m-am decis sa modernizez un pic reteta si sa inlocuiesc ciolanele cu niste felii de jambon afumat (am luat un pachet). Imaginea din mintea mea a doamnei Child a aprobat miscarea asa ca m-am indreptat multumita spre casa.

Acolo, lucrurile s-au desfasurat cat se poate de normal, fara incidente majore. Apa la robinet aveam, aragazul functiona perfect, de taiat nu am taiat nimic din ce nu trebuia taiat.

Pe scurt, am facut urmatoarele:

1. Am spalat si curatat toate legumele care aveau nevoie de aceste operatiuni

2. am taiat marunt ceapa, prazul, frunzele de telina si morcovul

3. mi-am pregatit pachetelul de mirodenii

4. am pus toate legumele intr-o oala, alaturi de afumatura (lasati feliile intregi pentru ca vor fi indepartate dupa fierbere) si buchetul aromat

5. am acoperit totul cu apa (cam o palma de apa deasupra legumelor)

6. Am pus oala pe aragaz, la flacara mai mare pana a dat in clocot

7. am indepartat spuma formata, am dat focul mai mic si am acoperit oala

8. dupa cca o ora, o ora si jumatate, am oprit focul pentru ca legumele erau deja fierte

9. am scurs legumele de zeama (pe care am pastrat-o intr-o cratita), am indepartat feliile de afumatura si buchetul aromat, am asezonat bine cu sare si piper si le-am pasat

10. pasta de legume am combinat-o din nou cu zeama in care au fiert si am mai lasat-o 10 minute pe foc.

Dupa ce ai facut toate cele de mai sus, supa este gata si poate fi servita. Combinatia de mazare cu frunze de telina si afumatura merita tot timpul petrecut in bucatarie.

Daca vrei sa o faci chiar mai buna de atat, trebuie sa incerci niste crutoane „speciale”. Iti trebuie pentru ele: o felie de paine, un catel de usturoi taiat marunt si 2 felii de jambon afumat (ca cel pe care l-ai pus in supa) taiat cubulete. Painea se prajeste intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline. Cand s-a rumenit, se adauga usturoiul si afumatura si se mai lasa timp de 30 de secunde. Vei obtine ceva similar cu fotografia din articol.

Bon Appetit!

Vezi ce s-a intamplat in prima zi a proiectului: Ana si Julia: Ziua 1

Daca o admiri la fel de mult pe Julia Child te poti alatura acestui demers al nostru. Este suficient ca macar intr-una din zilele acestea sa gatesti un preparat al ei. O poti face doar pentru tine sau alaturi de noi, trimitand reteta (text si fotografii) aici.