Ti-ai exprimat foarte clar parerea pe blog ca esti impotriva fumatului. Cand si de ce te-ai hotarat sa scrii despre asta?

Sunt impotriva fumatului in spatiile publice, in special in locurile unde se si mananca. Nu agreez fumatul, dar ca fost fumator (am fumat 16 ani, nu mai fumez de 7 ani) stiu ca poate fi greu sa gasesti motivatia necesara sa te lasi de fumat. Nu cred ca oamenilor trebuie sa li se interzica viciile, dar n-ar strica putina grija  pentru cei care nu le practica. Am inceput sa scriu despre acest lucru in semn de revolta, pentru ca mi se pare total nepotrivit si dezgustator sa trebuiasca sa inspir fumul de tigara in localul in care mananc. Si aici cred ca nu tine de a fi fumator sau nefumator, ci e vorba de educatie, de un anume bun simt individual, de un minim respect pe care ti-l porti tie si celor din jurul tau. Atunci cand savurezi o mancare trebuie sa te bucuri de ea cu toate simturile fara sa-i alterezi aroma si gustul, trebuie sa poti aprecia experienta in sine, maestria celui care a realizat acel preparat. Sau macar sa nu-I imbolnavesti pe cei din jur, sa nu le stanjenesti dreptul la sanatate si dreptul la viata. Fumatul intr-un loc in care se mananca denota lipsa de respect la adresa mancarii, la adresa bucatarului, la adresa banilor pe care i-a cheltuit cineva pentru  amenaja un spatiu destinat restaurarii, adica refacerii energiei si acumularii unei stari de bine care sa te ajute sa treci cu bine peste restul zilei

Citeste-i aici articolul: Adihadean.ro: ma deranjeaza fumul tau cand mananc

Ce reactii ai primit?

Reactiile au fost impartite si dintre cele mai diverse sau mai vehemente. Dar chiar si fumatorii sunt de acord ca se impune o delimitare mult mai clara decat exista acum in ceea ce priveste spatiile de fumat si localurile pentru fumatori sau nefumatori. Ce exista acum este doar praf in ochii nefumatorilor, optiunile lor sunt practic inexistente iar legea este prost gandita si aplicata dupa bunul plac al fiecaruia. Nu este normal ca nefumatorii sa fie nevoiti sa se resemneze doar pentru ca nu au alte optiuni, sau sa stea in zone nedelimitate unde mirosul de tigara se simte ca si cand cei care fumeaza ar sta chiar la masa ta.

Cum afecteaza fumatul experienta unei cine?

Fumul de tigara perturba mirosul, simtul gustului, vazul, respiratia. Si, daca nu esti fumator, e teribil de enervant. Trebuie sa spun mai mult?

Ce le-ai spune clientilor, dar si proprietarilor de restaurante, vizavi de acest subiect?

Consider ca este nevoie de mai mult curaj din partea proprietarilor de restaurante. Sigur, e usor sa-i ceri curaj unuia care-si risca banii, painea familiei si locurile de munca ale angajatilor, mai greu e atunci cand trebuie sa iei tu decizia de a fi singurul local in care nu se fumeaza, dintr-un sir de 10. Probabil ca intr-o asemenea situatie, multi dintre clientii tai se vor imparti intre celelalte noua si, odata cu ei, vor merge acolo si prietenii lor nefumatori (e un comportament de grup pe care l-am remarcat in timp, in grupurile  in care exista macar doi fumatori, nefumatorii aleg foarte des sa stea in locul in care se fumeza, “de dragul prietenilor”). Cred ca, cel putin in contextul legislativ actual ar trebui sa vorbim mai degraba de spatiile pentru fumatori si nu invers. Din simplul motiv ca acestea ar trebui sa fie cele retrase si inchise, mai bine ventilate si sa impiedice accesul fumului de tigara spre zonele de nefumatori, spre zonele unde se mananca. Nefumatul ar trebui sa fie regula, intr-o societate sanatoasa, iar fumatul exceptia. Foodcourt-urile din mall-uri sunt pline mereu si fumatorii nu renunta sa le frecventeze doar din cauza ca nu se poate fuma. Cafenelele sau localurile fast-food din marile lanturi sunt pline mereu, desi nu permit fumatul. Daca aceste locuri, blamate ori desconsiderate de lumea gastronomica cu pretentii, pot sa manifeste bun simt in ceea ce priveste politicile legate de fumat, nu vad de ce nu ar putea s-o faca si locurile dedicate prin definitie mancatului, nu tabietului sau viciului.

Am citit si despre restaurantele Nuka si Camino din Cluj care isi indeamna clientii sa nu fumeze, fara a le interzice acest lucru. Ce reactii au primit?

Cred ca nefumatorii apreciaza, iar fumatorii daca sesizeaza, sunt cel mult confuzi. Totusi, am observat ca oamenii se conformeaza.  Initiativa este una buna si laudabila. Oamenii trebuie si educati, iar politica unui restaurant se impune. E important sa vrei sa le cultivi clientilor tai obiceiul de a savura o mancare intr-un spatiu curat din toate punctele de vedere. Vedeti, din punct de vedere legal suntem un stat ipocrit la capitolul “siguranta alimentatiei in localurile publice”. Obligam bucatarii sa-si faca analize medicale periodic dar nu ne pasa ca musterii respira un aer infect, dupa cum nu ne pasa ca un ospatar sau un barman lucreaza 8-10-12 ore pe zi intr-un mediu toxic.

Ce ti-ai dori sa se schimbe pe piata restaurantelor, din acest punct de vedere? Care crezi ca sunt solutiile?

Imi doresc sa nu se mai fumeze in localurile care servesc mancare, fie acea mancare si un croissant decongelat si copt la microunde. Mi-ar placea ca bunul simt sa invinga cu de la sine putere, dar stiu sigur ca bunul simt trebuie legiferat.

Crezi ca ar trebui sa fie interzis prin lege?

Da, fumatul in spatiile in care se mananca, fie ele inchise sau deschise, ar trebui interzis. Este treaba fiecaruia ce face in viata privata, nu cred ca fumatorii trebuie trimisi la marginea societatii, nu voi renunta la prietenia unui om doar pentru ca e fumator, consider insa ca fumatul si mancatul in acelasi spatiu sunt incompatibile dintr-o multime de motive reale, nu imaginare, nu ipotetice, nu filosofice.

Mai multe despre fumatul in restaurante, legislatia din Romania si din Europa, poti citi intr-un material mai amplu pe www.stirileprotv.ro: "INFOGRAFIC. Romania, rosie pe harta fumului. Avertismentul Chefilor despre ce se intampla cand combini tigarile si mancarea"