In mod normal, este recomandat sa evitam mancarurile cu peste 5 ingrediente. Dar ce facem cu cele care, desi contin peste 25, sau chiar 50 de ingrediente, ne sunt recomandate ca fiind sanatoase? 

Organismul nu le proceseaza si, pe termen lung, ajung sa ne faca mai mult rau decat bine. Vezi care sunt acestea.

1. Cerealele cu ciocolata

Sunt marketate ca fiind cea mai buna alegere pentru micul dejun al copiilor. Insa se stie ca sunt pline de adaosuri de zahar (zaharuri si siropuri adaugate in timpul procesarii), coloranti artificiali, fosfat tricalcic, arome artificiale, amidon, BHT (butilhidroxitoluen sau E321), TBHQ (T-butil hidrochinona, derivat al petrolului), adaugate ca sa mentina cerealele proaspete. Unele cereale ajung sa aiba si peste 25 de ingrediente. 

2. Gaufres sau waffles

Sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru o gustare intre mese, dar sortimentele pe care le gasesti la supermarket sunt departe de cele originale, homemade.

Ce gasesti tu pe rafturile magazinelor sunt niste produse procesate cu peste 25 de ingrediente, printre care fosfat de calciu (E341, asociat cu tulburari metabolice), amidon modificat din porumb, arome naturale si artificiale, maltodextrina (E621), guma de celuloza, acid citric, precum si colorantii Red 40 lake (cancerigen, asociat cu hiperactivitate, deficienta de atentie si iq scazut la copii) si Blue 2 lake (asociat cu astm, reactii alergice si probleme cardiate, iritant al sistemului respirator si gastrointestinal)

3. Chipsurile

Teoretic, sunt facute din cartofi proaspeti si feliati, care dupa prajire devin crocanti si deliciosi. Cu alte cuvinte, ar trebui sa aiba foarte putine ingrediente.Din nefericire insa, pe rafturile magazinelor gasim chipsuri care ajung sa aiba si peste 40 de ingrediente. 

Multe dintre ele sunt E-uri si trebuie neaparat evitate: glutamat monosodic (E621), E627 - Guanilat disodic, E631 - Inozinat disodic, amidon de grau si maltodextrina, praf de smantana, dextroza, arome naturale si artificiale, praf de usturoi, lapte praf fara grasimi, praf de ceapa, cazeinat de sodiu, yellow 5 lake, suc concentrat de ceapa si multe uleiuri vegetale.

4. Batoanele cu fructe

Le gasesti in numeroase sortimente: cu fructe, iaurt din fructe si fibre si par sa fie cea mai sanatoasa optiune de snack sau mic dejun. Singura problema este ca ajung sa aiba si peste 50 de ingrediente. 

Printre acestea, se numara: sirop fructoza din porumb, ulei de soia, fibre solubile din porumb, carbonat de calciu, tarate de grau, celuloza, bicarbonat de potasiu, Mono si digliceride (E 471), arome naturale si artificiale, gluten de grau, niacinamida, Caragenan (E407), oxid de zinc, fier redus, guma de guar (E412), fructoza, sirop de porumb, glicerina, amidon de porumb modificat, hidrogenat de soia si ulei de seminte de bumbac, praf de iaurt degresat, celuloza, amidon modificat din tapioca, red 40, coloranti, lecitina din soia.

5. Nuggets

Sunt niste "imitatii" de carne care contin chiar si 50 de ingrediente, menite sa confere gustul si aroma carnii de pui. Din nefericire pentru noi, multe din ingrediente sunt cancerigene. 

PVT (proteine vegetale texturate), izolat proteic din soia, amidon de porumb, metil-celuloza, amidon de porumb modificat, dextroza, clorura de potasiu, arome naturale si artifciale, maltodextrină, E631 - Inozinat disodic, ceapa, drojdie uscata, E415 - Guma Xantan, E401 Alginat de sodiu, pudra de rosii, acid lactic, extract de orz, acid citric, niacinamida, E627 - Guanilat disodic, mononitrat de tiamina, riboflavina.